SLIKA HRVATA U BIH

Najviše obitelji s dva člana, većina još živi u zajednici ili su podstanari

Obitelj
22.07.2013.
u 09:13

Tek 17 posto obitelji katolika je s četiri člana, dok je 16,5 posto samaca

Ideje o osnivanju Opservatorija siromaštva u BiH nastala je na osnovi potrebe Caritasa, mjesne Crkve i općenito cijelog bh. društva za detaljnim podacima i sustavnim utvrđivanjem stupnja siromaštva. Caritas je tijekom istraživanja došao do vrlo zanimljivih rezultata. No, analizom stanja ispitanih pojedinaca, obitelji u župnim zajednicama nikako se ne postiže objektivna slika siromaštva u cijelom društvu, pa ni u cijeloj Crkvi, ali uzorak dobiven od ispitanika može biti vrlo značajan, jer ono što je istraživano i praćeno stavlja se na raspolaganje kršćanskoj zajednici za animaciju svog područja i cijelog civilnog društva.

Kontroverze oko mirovina

U istraživanju koje je proveo Caritas bilo je uključeno 33.180 osoba iz Banjolučke biskupije, Vrhbosanske, Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske. Kada je u pitanju segment broja osoba u obitelji, najzastupljenije su dvočlane obitelji u 25 posto slučajeva, četveročlanih obitelji je 17 posto dok se najmanji udio odnosi na obitelji sa sedam i više članova. No, ono što pada u oči jeste postotak samaca ili samica kojih je prema rezultatima istraživanja 16,5 posto. Umirovljenici su zastupljeni u 83 posto obitelji, a čak u 90 posto obitelji osobe starije od 65 godina su umirovljene. Međutim, istraživanjem se došlo do podatka da određen broj osoba starijih od 65 godina nema nikakvu mirovinu, dok određen broj osoba mlađih od 65 godina primaju mirovinu koju su ostvarili na različite načine: prijevremenim umirovljenjem, invalidskim, ili nekim od beneficiranih načina umirovljenja. Bez ikakvih primanja je 744 obitelji, navodi se u istraživanju. Kada su u pitanju stambeni podaci, konkretno stambena situacija obitelji, rezultati su poražavajući s obzirom na činjenicu da još uvijek mnoge obitelji, a od završetka rata je prošlo 18 godina, žive u devastiranim i neuvjetnim objektima.

Stambeni problemi

Prema tim podacima, skoro 13 posto obitelji čija je prosječna dobna struktura do 20 godina starosti, živi s više obitelji u istom objektu, a osam posto njih su podstanari. Prosječna dobna struktura obitelji u odnosu na uvjete stanovanja pokazuje da kod obitelji do 60 godina starosti prevladavaju slučajevi objekata u izgradnji, dok kod obitelji starosne dobi iznad 60 godina prevladava premali prostor za stanovanje. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da kod obitelji prosječne dobi od 80 godina najčešće se pojavljuju slučajevi neuvjetnog prostora za stanovanje, i to kod 40 posto ispitanika, a neki još uvijek stanuju u devastiranim objektima. Devastirani objekti prevladavaju u ruralnim područjima, i to u 71 posto obitelji, za razliku od urbanih, gdje se kao najveći problem izdvaja nedovršen ili objekt u izgradnji, navodi se u istraživanju Caritasa Biskupske konferencije BiH o siromaštvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?