I Dodik priznao

Najteži poraz SNSD-a, u RS-u birači dali svoje glasove SDS-u

Milorad Dodik
09.10.2012.
u 10:31

Rezultati izbora u RS-u pokazali političko preslagivanje, panika u SNSD-u

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika apsolutni je gubitnik na lokalnim izborima u RS-u.

SDS-ova dominacija

Optimizam Milorada Dodika izrečen u izbornoj noći više sliči na političku pozu, nego na stvarno raspoloženje predsjednika SNSD-a i njegovih najbližih suradnika, kod kojih već zvone zvona na uzbunu, zbog izborne dominacije SDS-a. Srpska demokratska stranka, koja je 2008. godine raslojena bila totalni politički outsider naspram dominantnog SNSD-a, na ovogodišnjim lokalnim izborima uzela je 22 općine u RS-u. Uz to što je SDS ove godine ostvario izbornu dominaciju, SNSD je u najvećem broju općina zadržao tijesnu prednost pred ostalim strankama i koalicijama, kao što je primjerice njihov politički bastion Banja Luka. Iako su podaci i jučer bili neslužbeni iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) SDS je u Republici Srpskoj osvojio 22 načelnička mjesta, a SNSD 14. SDS je osvojio načelnička mjesta u Prnjavoru, Čelincu, Petrovu, Loparama, Ugljeviku, Ribniku, Tesliću, Osmacima, Šekovićima, Vlasenici, Bratuncu, Sokocu, Han Pijesku, Istočnom Starom Gradu, Trnovu, Rogatici, Višegradu, Nevesinju, Gacku, Čajniču, Berkovićima i Ljubinju. SNSD je osvojio načelnička mjesta u Novom Gradu, Laktašima, Derventi, Brodu, Vukosavlju, Modriči, Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Zvorniku, Glamoču, Istočnom Novom Sarajevu, Kalinoviku, Bileći i Milićima. Načelničko mjesto u Trebinju osvojila je Koalicija “Zajedno za Trebinje”, koju čine SDS, PDP, SRS Republike Srpske, DP, SNS, SRS “Dr Vojislav Šešelj”, NDS i PZT. Slavko Vučurević s koalicijom “Zajedno za Trebinje” osvojio je 38.23, a već sad bivši načelnik SNSD-a Dobroslav Ćuk 35.04 posto. Respektabilan izborni rezultat u Trebinju, političkoj utvrdi SNSD-a, zabilježio je neovisni kandidat Nebojša Vukanović koji je dobio 26.72 posto glasova.

Tijesna pobjeda u B. Luci

Zanimljiva je situacija u Višegradu, općini koju je SNSD i predsjednik RS-a Milorad Dodik najviše posjećivao zbog gradnje “Kamengrada” Emira Kusturice. SDS-ov kandidat Slaviša Mišković dobio je 53,28 s SNSD-ov kandidat Tomislav Popović 46,72 posto glasova. SNSD je za dlaku zadržao gradonačelničko mjesto u Banjoj Luci gdje je njihov kandidat Slobodan Gavranović osvojio 37,95, a kandidat koalicije “Zajedno za Banju Luku (PDP, DP) Dragan Čavić 34,83 posto glasova. Pozicija načelnička općine Pale pripala je Koaliciji “Zajedno za Pale” u kojoj su SDS, PDP, PUP, SNS, NDS, SRS Republike Srpske i NSP. “Imali smo ambiciju osvojiti Bijeljinu i neke druge općine, ali u tome nismo uspjeli. SNSD je pobijedio u Foči, Bileći i Brodu i to je veoma važno. SNSD je u FBiH dobio općine Drvar, Grahovo i Glamoč” kazao je Dodik čestitajući svim strankama koje su dobile izbore. Na drugoj strani predsjednik SDS-a Mladen Bosić zadovoljno ističe kako je njihova stranka “ apsolutni pobjednik na ovim izborima”. “Pobijedili smo u 36 od 62 grada i općine u RS-u. Vlast ćemo imati u 38 do 40 lokalnih zajednica, jer smo u nekima u koaliciji s drugim strankama. Prije četiri godine imali smo vlast u 17 općina i postigli smo golem pomak”, istaknuo je Bosić. Iznenađenjem izbora u RS-u proglašen je uspjeh NDS-a koja je osvojila dva načelnička mjesta. Načelničko mjesto osvojila je i Srpska napredna stranka u općini Jezero. Ako žele na općim izborima zadržati vlast, SNSD će morati repozicionirati svoju politiku, jer u protivnom čeka još gori poraz nego što je to bilo na lokalnoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?