Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Najpopularniji Komšić, HDZ raste, pad SDA

Rast SDP-a, SNSD vodi u RS-u, gubi i SBiH. HDZ ‘90., HSP, HSS ispod praga. I u federalnom Parlamentu doći će do dramatičnog zaokreta za SDP
20. svibnja 2010. u 15:13 4 komentara 2565 prikaza
izbori
Pogledajte galeriju 1/13

Američki Nacionalni demokratski institut (NDI) proveo je dosad najopsežnije istraživanje o rejtingu političkih stranaka i vodećih političara u Bosni i Hercegovini pola godine prije održavanja šestih poslijeratnih izbora kojim je potvrđen očekivani trend i porast popularnosti SDP-a BiH, drastičan pad SDA, gotovo podjednak odnos snaga u Republici Srpskoj i uvjerljivo vodstvo SNSD-a, a kod Hrvata rast HDZ-a BiH, kao i stagnaciju HDZ-a 1990.

Istodobno, među političarima je, prema tome istraživanju, daleko najpopularniji član Predsjedništva BiH Željko Komšić, slijedi Milorad Dodik, a za treću bošnjačku poziciju na kojoj vodi Sulejman Tihić vodi se žestoka utrka. Večernjak je ekskluzivno u posjedu ovoga istraživanja koje je rađeno između 8. i 18. travnja anketom licem u lice na respektabilnom uzorku od 1500 ljudi.

>> Drugi dio: Promjene zbog loše vlasti i krize

Da se ovoga vikenda održavaju izbori, u državni Parlament, prema istraživanju NDI-ja, od hrvatskih stranaka jedini bi izborni prag na nacionalnoj razini prešao HDZ BiH za koji bi glasovalo oko šest posto birača i koji bi osvojio četiri mandata. Istodobno, HDZ 1990. bi dobio naklonost dva posto birača, što je ispod razmjerno visokog praga od tri posto. Nije, međutim, isključeno da stranka može dobiti mandat u državnome Parlamentu čak i ako ne prijeđe izborni prag ako osvoji jedan takozvani kompenzacijski, zamjenski mandat u jednoj od pet višečlanih izbornih jedinica. Među Hrvatima slijedi HSP BiH kojemu istraživanje NDI-ja daje oko jedan posto glasova, dok je pak HSS-NHI ispod jedan posto potpore birača na državnoj razini. Među dominantno bošnjačkim biračkim tijelom za državni Parlament uvjerljivo vodi SDP s potporom od oko 20 posto birača. Za ovu stranku najviše bi glasovalo osoba od 45 do 59 godina, viših prihoda i Bošnjaka. Stranka demokratske akcije je ukupno na državnoj razini na trećem mjestu kojoj je politički najbliže 12 posto građana. U skupini onih koji podržavaju SDA je najviše Bošnjaka, od kojih je najviše nezaposlenih i osoba nižeg obrazovanja i prihoda do 200 maraka.

Stranka za BiH doživjela je također jedan od značajnijih padova i ima potporu oko tri posto birača, dok je blizu izbornoga praga Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića. Kod Srba i dalje uvjerljivo najpopularniji, ali ipak s padom u odnosu na ranije izborne krugove je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Iz ovog entiteta Srpska demokratska stranka bi na izborima za državni Parlament osvojila sedam posto, dok PDP još jedini trenutačno prelazi izborni prag državnog Parlamenta. Ispod praga je i Naša stranka s oko dva posto potpore birača, kao i Narodna stranka Radom za boljitak te Socijalistička partija s oko dva posto popularnosti. Ukupno devet stranaka prijeći će izborni prag, prema istraživanju NDI-ja, u Federaciji BiH, od čega tek dvije s hrvatskim predznakom. U pitanju su dva HDZ-a. Za stariji HDZ bi glasovalo osam posto ukupno anketiranih osoba, dok bi potporu HDZ-u 1990. dalo tri posto birača.

I u federalnom Parlamentu situacija će se, prema sadašnjim procjenama, dramatično okrenuti u korist SDP-a naspram SDA među dominantno bošnjačkim biračkim tijelom. Tako bi u ovom trenutku za socijaldemokrate glasovalo 33%, a za SDA samo 18% birača. U detaljnijoj analizi navodi se da će za SDP u značajnom broju glasovati službenici, SDA ima potporu mlađih i siromašnijih kategorija. Treća stranka u FBiH je HDZ BiH koju podupire osam posto ispitanika koji su nešto boljeg imovinskog stanja, kao i Stranku za BiH. Savez za bolju budućnost imat će svoje zastupnike u federalnom Parlamentu i može očekivati glasove oko pet posto osoba.

I Naša stranka, odnosno BPS te HDZ 1990. mogli bi prijeći izborni prag s tri posto. U toj skupini je i Stranka umirovljenika, dok SNSD i Boljitak te HSP Đapić-dr. Jurišić imaju dva posto. HSS-NHI niti na federalnoj razini, prema istraživanju NDI-ja, ne prelazi jedan posto. Za Narodnu skupštinu RS-a bi, da se sljedećeg vikenda održavaju izbori, SNSD dobio 46% potpore birača, SDS 22, a PDP 10, dok stranka Zdravka Krsmanovića, koji se prvi odupro Miloradu Dodiku, ima potporu od 6%, a nekada favorizirani lider oporbe Dragan Čavić je jedva na prijelazu praga u Narodnu skupštinu.

Istodobno, na izborima za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić je najuvjerljiviji i ostvario bi potporu 28% birača, Nebojša Radmanović 13, a Sulejman Tihić 7. Kod Bošnjaka vrlo blizu su Silajdžić s pet posto i Zlatko Lagumdžija, dok Fahrudin Radončić ima nezanemarivih tri posto potpore. Istodobno od lidera hrvatskih stranaka za Dragana Čovića glasovalo bi 4% birača, a za Božu Ljubića 2%. Zvonko Jurišić i Jerko Ivanković Lijanović podijelili bi po jedan posto potpore birača.

U utrci za predsjednika RS-a vodi Milorad Dodik s 34%, dok Ognjena Tadića iz SDS-a podržava 24% stanovnika RS-a. Sukladno izbornom rejtingu, ispitanici su dali i ocjene na najpozitivnije, odnosno nejnegativnije političare. Komšića pozitivnim smatra četvrtina ispitanika, a 16% Dodika, Tihića 8 posto, Čovića 5% i Ljubića 3%. Najnegativniji političar je Dodik kojega takvim smatra 42%, Silajdžića 21%, a Tihića 20%. Na taj način su, uz iznimku Komšića, gotovo jednako nepopularni s jedne strane entiteta i Dodik, odnosno Silajdžić te Tihić.

Nakon izboraHercegovina, središnj

Nakon izbora
Hercegovina, središnja Bosna i Posavina među optimističnijim

Najveći broj birača HDZ-a, SDP-a i SNSD-a podržao bi koalicije s drugim strankama iz Bosne i Hercegovine čak i ako im nisu osobno po volji.
Prema rezultatima istraživanja američkog instituta, najveći dio građana, više od dvije trećine (82%), smatra da Bosna i Hercegovina ide u pogrešnom smjeru. Postotak onih koji smatraju da BiH ide u pravom smjeru je značajno viši u RS-u, oko 18%, i Distriktu Brčko, 34%, nego u FBiH, 9%. Samo jednom od deset građana se poboljšao život u posljednje četiri godine. Više od polovine, 56%, smatra da se pogoršao, a jedna trećina smatra da je sve ostalo isto (31%). Očekivanja nakon izbora za 2011. su prilično podijeljena. Oko 30 posto misli da će biti bolje, 31% da će ostati isto, a 37% smatra da će biti lošije. Među optimistima je nešto više građana mlađih od 30 godina, studenata te onih koji će sigurno izaći na izbore. Inače, ukupno 46% osoba smatra da se financijska situacija pogoršala u posljednjih godinu dana. Samo jednom od deset se poboljšalo. Najveći problem, što smatraju ključnim za pridobivanje simpatija birača, su pitanja ekonomije, socijale. Tako 66% ispitanika smatra da je glavni problem nezaposlenost. Korupciju 32% ispitanika smatra drugim, a trećim najvećim problemom smatraju kriminal. Zanimljivo je da najviše birača HDZ-a BiH, SDP i SNSD-a smatra da će BiH krenuti u pravome smjeru sljedeće godine. Pritom su o budućnosti BiH optimističnija područja Hercegovine, središnje Bosne i sjevernog dijela ove zemlje. (z.k.)

Državni Parlament 20% SDP BiH uvjerljiv

Državni Parlament

20% SDP BiH uvjerljivo vodi u utrci za državni Parlament čime su iskoristili sve slabosti aktualne vlasti, a prije svega SDA i Stranke za BiH.

HDZ - samo stariji HDZ prelazi izborni prag sa šest posto ljudi koji će sigurno glasovati na predstojećim izborima. Ostale stranke rasipaju hrvatske glasove.

18% SNSD će osvojiti na izborima. Ovoj stranci blago raste popularnost. Na politički kolosijek ponovno se ipak vraća ojačani SDS

Entitetske skupštine SDP definit

Entitetske skupštine

SDP definitivno preuzima trećinu glasova birača u federalnom entitetu koji su se odlučili izaći na izbore, SDA i SBiH zajedno imaju manje.

8% potpore u Federaciji BiH osvaja HDZ BiH, dok jedini prag još prijelazi HDZ 1990. Bez zastupnika tako bi mogli ostati HSP, Boljitak, HSS-NHI.

SNSD osvaja oko 40 posto potpore u Narodnoj skupštini Republike Srpske čime gotovo samostalno može ustrojiti vlast.

  • jedan za sve:

    Komšić je jedini čovjek sposoban biti zajednički lider svih triju naroda u BiH! Iskreno se nadam da će to i postati u nekoj budućnosti;)

  • Fedele:

    Komšić je jedan od rijetkih iz bosanskohercegovačke političke elite, iza koga se ne vuku lopovski repovi iz privatizacijskopretvorbenih vremena. Ima i brojne druge moralne kvalitete, koje su mnogim drugom političarima strane. Takvim ljudima treba davati podršku, bez obzira na to ... prikaži još!o iz kojega naroda dolaze. Jer Bosnu mogu spasiti samo takvi ljudi.

  • bromic:

    Sretno Socijaldemokratskoj partiji, jedinoj snazi koja BiH može povesti u bolju budućnost !