Rasulo

Najmanje 3 hrvatska bloka i kandidata za Predsjedništvo BiH

izbori
Vl foto
13.05.2010.
u 14:10

Na hrvatskoj političkoj sceni došlo je do zaokreta u popularnosti stranaka u odnosu na izbore prije četiri godine

Nakon što su raspisani izbori, a posljednji sastanak kreševske šestorke očekivano propao, na hrvatskoj političkoj sceni jasno su se ocrtala najmanje tri politička bloka ili stranačke grupacije koje će se, neovisno jedna o drugoj, boriti za naklonost birača. Tako je postalo posve izvjesno da će biti i jednako toliko kandidata za hrvatskoga člana bh. Predsjedništva, a što pak daje velike izglede da će se i nakon sljedećih izbora kao alibi koristiti loš izborni sustav koji je nesklon najmanjem narodu, ali i s druge strane, rasvijetliti činjenica da se ove stranke teško mogu dogovoriti o strateškim pitanjima.

Promjena odnosa

Slično je i s nastupom na izborima za parlamente za više razine vlasti, gdje će doći do rasipanja glasova, ali čini se ne tolikog kao 2006. jer je u međuvremenu došlo do značajnih promjena ‘vrijednosti dionica’ pojedinih stranaka. Uz HDZ BiH, kojemu će se priključiti HKDU, drugi blok vjerojatno će činiti HSP koji nastavlja razgovore s HDZ-om 1990 o koalicijskom nastupu, dok su samostalan nastup najavili iz HSS-NHI-ja. Iako neće ići zajedno na izbore, Narodna stranka Radom za boljitak, koju vode braća Lijanovići, najavila je poslijeizbornu suradnju s HDZ-om 1990 i HSP-om s kojima su u koalicijskoj vlasti u Županiji Zapadnohercegovačkoj. HSS-NHI je sa sjednice Predsjedništva najavio da će na skorašnjim općim izborima u Bosni i Hercegovini nastupiti samostalno.

Savez s narodom

- Sagledavajući rad stranke, razgovore sa strankama potpisnicama Kreševske deklaracije i cjelokupnu političku situaciju, Predsjedništvo HSS-NHI-ja donijelo je odluku da na idućim izborima nastupi samostalno. Na listopadske izbore HSS-NHI ide samo u koaliciji s hrvatskim narodom u BiH”, stoji u priopćenju.

HSS-NHI do sada je sudjelovao u pregovorima u kojima je šest političkih stranaka s hrvatskim predznakom pokušavalo dogovoriti zajednički nastup barem u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Stranke potpisnice Kreševske deklaracije suglasile su se ranije kako je potrebno istaknuti zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH s obzirom na to da je Željko Komšić ponovno najavio kandidaturu za tu poziciju ispred SDP-a. Ovo stajalište ostalo je samo na razini načela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?