PROSVJEDI

Na zahtjeve Hrvata srednje Bosne mora se odgovoriti do 1. srpnja

siroki
Zoran Grizelj
25.05.2011.
u 09:40

Hrvati zatražili da se i Ustavni sud konačno očituje na četiri žalbe odnosno apelacije

- Tražimo i poručujemo jasno i odlučno Ustavnom sudu i visokom predstavniku da je krajnje vrijeme za njihovu reakciju na sva ova događanja oko formiranja vlasti u Federaciji i SBŽ-u. Tražimo jasno očitovanje nadležnih institucija i OHR-a da kažu građanima Federacije BiH, Hrvatima i javnosti uopće je li se ovo što se događalo i što se događa protuustavno i protuzakonito, je li na sceni poništavanje volje hrvatskog biračkog tijela - poručeno je jučer s prosvjednog skupa u Travniku na kojem se okupilo oko 1000 ljudi kako bi iskazali nezadovoljstvo, gnjev zbog načina na koji se formira vlast u Federaciji i SBŽ-u. Organizatori skupa su dvije najjače hrvatske stranke - HDZ BiH i HDZ 1990., a potporu im je iskazalo i šest udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Kako nam je rekao prvi čovjek HDZ-a BiH u središnjoj Bosni Nikola Lovrinović, prosvjed je još jedan način da se domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti pošalje poruka kako se s Hrvatima i njihovima pravima ne smije poigravati.

Strpljenje Hrvata

- Neka se ne igraju našim strpljenjem. Uputit ćemo naše zahtjeve na nekoliko adresa, između ostaloga i OHR-u i tražiti zaštitu Hrvata u središnjoj Bosni. Upravo je OHR doveo do ovakvog stanja u županiji mijenjajući zakone, sada trebaju zaštititi Hrvate ili vratiti paritet. U svakom slučaju imaju rok do 1. srpnja da se očituju o našim zahtjevima. Nadam se da ćemo se dotada i susresti s ljudima iz OHR-a kako bismo im mogli objasniti naše zahtjeve i još im jednom objasniti što se radi s Hrvatima na ovim prostorima - rekao nam je jučer Lovrinović. Dodao je kako će tražiti i da Ustavni sud Federacije donese odluke o čak četiri žalbe koje su uložene zbog posljednjih događaja u SBŽ-u. Ako se OHR ogluši na zahtjeve Hrvata središnje Bosne, bit će poduzete druge mjere, kao što je primjerice građanski neposluh. Legalne predstavnike Hrvata u vlasti SBŽ-a žele i braniteljske udruge koje su jučer još jednom dale potporu legitimnim hrvatskim predstavnicima u SBŽ-u. Kako nam je rekao Miroslav Zelić, predsjednik HVIDR-e SBŽ-a, na skup su došli kako bi izrazili potporu legitimnim predstavnicima Hrvata. - Legitimni predstavnici Hrvata moraju biti u vlasti i zastupati volju većine Hrvata SBŽ-a. Hrvati su tim ljudima dali najviše glasova i oni moraju participirati u vlasti. Ako se to ne dogodi, onda se slobodno može reći da je upitan opstanak ove zemlje jer su poljuljani njezini temelji - istaknuo je jučer Zelić. Nisu jučer samo prosvjedovali Hrvati središnje Bosne. Njima su se na prosvjednom skupu pridružili i Hrvati iz Hercegovine.

Hercegovina uz SBŽ

Kako nam je rekao predsjednik HVIDR-e HNŽ-a Zoran Zovko, Hercegovci nikada neće napustiti Hrvate središnje Bosne i na sve demokratske i legalne načine će se pomoći Hrvatima u tom dijelu BiH. - Ovo je samo prvi korak u borbi za prava Hrvata u središnjoj Bosni. Mi smo nakon ovoga spremni i na život u šatorskim naseljima kako bismo pomogli Hrvatima središnje Bosne u njihovoj borbi za prava koja im jamči Ustav ove zemlje. Neka budu svjesni da ih nikada nećemo napustiti i da je Hercegovina uz njih - poručio je Zovko.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:15 25.05.2011.

Nemojte govoriti u prazno dajte da vidimo rezultate sve do osjeka preko posavine koju nukada ne smijemo propustiti i vratiti banske dvore u banja luci u kojoj danas imaju opcinu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?