CIJENA KRVNIKA

Na traženje Mladića Srbija potrošila 80 milijuna eura

mladic (1)
VL
02.06.2011.
u 08:59

Da višegodišnje traganje nije usporilo europske integracije Srbija bi od fondova dobila desetak milijardi eura, a ovako je "koštao" 1,5 milijarde

Troškovi vezani za višegodišnju potragu za haaškim bjeguncem Ratkom Mladićem bili su ogromni i netko će morati položiti račune zašto je država potrošila enormna sredstva na njegovom traženju i tko je sve pomagao u njegovom skrivanju, bila je, nakon završetka akcije Mladić, jedna od poruka ministrice pravosuđa Snežane Malović, pišu beogradske Večernje novosti dodajući kako točan iznos koji je Srbija potrošila na traganje "balkanskim krvnikom" nitko ne zna.

No, prema riječima šefa Akcijskog tima za suradnju s Tribunalom Rasima Ljajića, "oko 10.000 operativaca, koji su tragali za Mladićem i Goranom Hadžićem, koštalo je Srbiju dnevno između 15.000 i 30.000 eura". Prema procjenama Akcijskog tima i Tužiteljstva za ratne zločine, država je, godišnje na potragu trošila između 10 i 12 milijuna eura!

Novosti podsjećaju kako je Haag optužnicu protiv Mladića podigao 1995. "ali niko ga nije 'jurio' do 2003.", pa "ako se zna da država za Mladićem traga zadnjih osam godina, u ove svrhe potrošeno je minimalno 80 milijuna eura i od toga je plaćano angažiranje ljudi i opreme korištene u lociranju optuženika, naknadno uključivanje većeg broja policajaca kada se organiziraju veća akcija, pripreme za tu akciju... ".

Tužiteljstvo za ratne zločine izračunalo je i izgubljenu potencijalnu dobit "dakle, što bi Srbija sve dobila da višegodišnje traganje za doskorašnjim haaškim bjeguncem nije usporilo europske integracije, a da smo imali pristup europskim fondovima, do sada bismo minimalno dobili desetak milijardi eura, a bila bi veća i strana ulaganja". Prema tom izračunu, Mladić je Srbiju "koštao" izgubljenih 1,5 milijarde eura ili 159 eura po građaninu mjesečno.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?