ministar ostojić:

Na "schengenskim" granicama do 2013. dva policajca po kilometru

granica3
Foto: pixsell
1/3
08.03.2012.
u 15:56

Hrvatska, najavio je ministar Ostojić, planira ući u Schengensku zonu dvije godine nakon ulaska u EU

Umjesto prosjeka od jednog policajca na svaka dva kilometra, Hrvatska će na svojim budućim "schengenskim" granicama imati prosječno dva policajca na svaki kilometar, a to značajno povećanje dogodit će se već do kraja ove godine. Najavio je to ministar Ranko Ostojić hrvatskim novinarima u Bruxellesu, gdje je u Vijeću EU sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova. Hrvatska, najavio je, planira ući u Schengensku zonu dvije godine nakon ulaska u EU.

– Do kraja ove godine ispunit ćemo akcijski plan o ispunjavanju schengenskih kriterija, a onda ćemo to moći evaluirati kroz dulje razdoblje kako bismo bili potpuno spremni dvije godine nakon ulaska u EU – rekao je Ostojić. Zemlje koje su u zoni Schengena nemaju granične prijelaze s drugim zemljama EU. Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 2007., još nisu u Schengenskoj zoni.

Hrvatska će od 1. srpnja 2013., kad se očekuje ulazak u punopravno članstvo EU, imati na raspolaganju oko 130 milijuna eura iz EU fondova upravo za jačanje svoje spremnosti za nadzor buduće schengenske granice prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Taj iznos MUP namjerava potrošiti za nabavu helikoptera, posebno opremljenih za nadzor granice. Ali, kako stručnjaci procjenjuju da su potrebne dvije godine da bi se takvi helikopteri stavili u funkciju, Hrvatskoj bi taj novac dobro došao i ranije. MUP sada ima tri Bellova helikoptera, ali njih koristi specijalna policija i nisu za nadzor granice.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?