NOVI REŽIM

Na pada mi na pamet voziti se 30 km da skelom prijeđem granicu

Propusnica
08.05.2013.
u 09:12

Na području Brodsko-posavske županije prva dva dana nitko nije zatražio izdavanje pograničnih propusnica usklađenih s EU standardima. Najveći problem je što su prijelazi predaleko

Građani s pograničnog područja Hrvatske i BiH u dubini od pet kilometara mogu od početka ovoga tjedna podnijeti zahtjeve za izdavanje novih pograničnih propusnica koje su usklađene s propisima Europske unije i olakšati život pored granice, bilo da se radi o ljudima koji imaju potrebu ići u drugu državu, imaju nekretnine, školuju se, ili pak rade preko granice.

340 naselja


Radi se o žiteljima čak 340 naselja s bosanskohercegovačke strane koja graniče s Republikom Hrvatskom i koji će na taj način biti povezaniji s Europskom unijom. Nova pogranična propusnica će vrijediti 5 godina i sadržavat će biometrijske podatke nositelja putovnice. Naši reporteri na licu mjesta potvrdili su da za nove ‘europske’ pogranične propusnice ne vlada osobito zanimanje, makar u prvim danima otkako su se počele izdavati, posebice zbog toga što su prijelazi koji su dopušteni isuviše daleko, uglavnom od njihovih posjeda i njiva s druge strane granice.

Građani Brodsko-posavske županije od ponedjeljka mogu podnositi zahtjeve za izdavanje pograničnih propusnica, sukladno sporazumu dvije države. Istim su sporazumom određeni i granični prijelazi na kojima će građani moći prelaziti granicu na temelju spomenute isprave. - U prva dva dana nijedan građanin u našoj brodskoj službi nije podnio zahtjev za izdavanje pogranične propusnice. Tek nekoliko njih telefonom se interesiralo za propusnice i pitalo koje sve dokumente trebaju priložiti uz zahtjev i koliko koštaju – kaže Ankica Janković, voditeljica Odjela za upravne poslove u PU brodsko-posavskoj. Ona dodaje kako će se propusnicama urediti promet građana u pograničnom području i poboljšati životni uvjeti pograničnog stanovništva u smislu razvijanja suradnje u području gospodarstva, zdravstva i obrazovanja.

Cijena propusnice

Cijena pogranične propusnice je 60 kuna. Omogućuje neprekidni boravak u pograničnom području druge strane do tjedan dana, a izdavat će se s rokom važenja od pet godina, s mogućnošću produljenja još pet godina. U Brodsko-posavskoj županiji predviđena su tri malogranična prijelaza na kojima će se moći koristiti pogranične propusnice – riječ je o skelskim prijelazima u Davoru, Svilaju i Dubočici kod Slavonskog Šamca. Upravo je činjenica da se propusnice neće moći koristiti na međunarodnim cestovnim prijelazima utjecala da mnogi građani budu neugodno iznenađeni i na kraju odustanu od planiranog vađenja ovog dokumenta. - Ne znam zašto bih davao 60 kuna za propusnicu koju vjerojatno nikada neću koristiti. Ne pada mi na pamet voziti u tridesetak kilometara udaljeni Svilaj kako bih skelom prešao granicu. Te će propusnice možda koristiti samo mještanima tih sela u kojima se nalaze prijelazi – kaže Josip Garić iz Slavonskog Broda koji je nekada živio u Koraću u susjednoj bosanskoj Posavini. Neki građani smatraju kako bi propusnica eventualno mogla koristiti građanima koji, primjerice, žele obrađivati svoju zemlju na drugoj savskoj obali, jer omogućuje neprekidni boravak na drugoj obali Save u trajanju do tjedan dana. Naime, sastavni dio propusnice je i poljoprivredni uložak, koji korisniku daje pravo višekratnog prelaska granice. U suprotnom bi morali prijaviti boravak u drugoj zemlji i platiti boravišnu pristojbu. Međutim, kako većina građana s imanjima u susjednoj bosanskoj Posavini ima i hrvatske i bosanskohercegovačke dokumente, i ova pogodnost pada u vodu.

- Propusnice bi nama koji živimo u Slavonskom Brodu i okolici još donekle mogle i koristiti ako se preko granice od 1. srpnja bude moglo prelaziti samo s putovnicom. Međutim, ako ćemo u BiH ići s osobnom iskaznicom, propusnice su potpuno besmislene – smatra Brođanin Tadija Brnić koji je nekad živio u susjednom Bosanskom Brodu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?