O Balkanu

Na konferenciju u Sarajevo stižu i čelnici SAD-a

europa
Vl foto
12.05.2010.
u 10:32

Uz 27 država članica EU-a na međunarodnoj konferenciji nazoče i politički predstavnici SAD-a, Rusije i Turske

Međunarodna konferencija posvećena zemljama Zapadnog Balkana, koja se 2. lipnja održava u Sarajevu, dobro je pripremljena, a postignut je dogovor da se sastanak održi po tzv. Gymnich formuli, izjavio je jučer predsjedatelj Ministarskog vijeća EU-a ministar vanjskih poslova Španjolske Miguel Angel Moratinos.

Uz najavu da uz 27 država članica EU-a na konferenciji nazoče i politički predstavnici SAD-a, Rusije i Turske, španjolski ministar vanjskih poslova dodao je “da će to biti velika konferencija koja će omogućiti da se podvuče crta ispod svega što je učinjeno nakon summita EU-Zapadni Balkan koji je održan prije deset godina u Zagrebu”. Balkanska konferencija, prema tvrdnjama organizatora, trebala bi označiti početak novog razdoblja na stvaranju uvjeta za daljnji napredak i međusobno poštovanje zemalja Zapadnog Balkana, koje su opredijeljene za regionalnu integraciju i nastavak puta prema EU-u.

Prije nekoliko dana održavanje konferencije u Sarajevu doveo je u pitanje sukob između političkih predstavnika Kosova i Srbije zbog međunarodnog priznanja kosovske države. Čak su i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Catherine Ashton i tajnik za proširenje EU-a Štefan Füle najavili da se u Sarajevu 2. lipnja neće pojaviti ako ne bude osigurano sudjelovanje predstavnika Srbije i Kosova.

Očito da je španjolska diplomacija uložila značajan napor da nagovori Srbiju da ipak po Gymnich formuli pristana na dolazak. Nekoliko dana kasnije tajnik za proširenje EU-a Füle je poručio da će jedan od koraka prema postupku integracije BiH u europsku budućnost biti i sarajevska konferencija.

“Moram reći da vidim mnogo elemenata koji su dobra baza za stvaranje pozitivnog trenutka, a jedan od njih će biti i ova konferencija u lipnju”, rekao je Fülle u velikom intervjuu o šansama Zapadnog Balkana i Turske za članstvo u EU-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?