NAMJEŠTANJE

Na kladionicama uplaćena četiri milijuna eura na pobjedu Širokog

siroki
Tomislav Milićević
20.07.2010.
u 17:42

Uefa istražuje namještanje utakmice Olimpije i Širokog Brijega u prvom pretkolu Europske lige

Dok su hrvatski nogometaši izlazili iz afere Offside i počeli se vraćati treningu, pojavila se sumnja da su u ‘offside’ uletjeli slovenska Olimpija i Široki Brijeg. Europske nogometne i civilne vlasti navodno sumnjaju u namještanje utakmice prvog pretkola Europske lige, tvrdi njemačka televizijska kuća ARD.

4 milijuna eura na Široki

Riječ je o prvom dvoboju Olimpije i Širokog Brijega održanom 1. srpnja u Sloveniji, a nadležna međunarodna agencija za praćenje nepravilnosti u sportskom klađenju dobila je dojavu da je na azijskim kladionicama na pobjedu bh. predstavnika uplaćen ukupan iznos od četiri milijuna eura.

- Ako je bilo ikakvih nepravilnosti, neka istraže i sankcioniraju. Utakmica nije bila namještena niti je itko iz našeg kluba o tome uopće razgovarao, kazao nam je tajnik NK Široki Brijeg Josip Bevanda, ne želeći komentirati mogućnost da su domaćini pustili utakmicu bez znanja Širokog Brijega.

U velikoj Uefinoj istrazi ranije su bile obuhvaćene utakmice Travnika na pripremama u Švicarskoj, dok niti za jednu utakmicu Premijer lige BiH dosad nije bilo sumnji. Iako je bila javna tajna da su neke utakmice namještene. U drugom pretkolu protiv bečke Austrije Širokobriježani su trebali biti autsajderi, ali su odigrali odličnih 2:2 u austrijskoj prijestolnici. - Ne samo da imamo odličan rezultat iz prve utakmice nego smo im i održali lekciju iz nogometa. Pokazali smo igračku nadmoć, smatra Bevanda, a uvlačenje svoga kluba u namještanje utakmica smatra pokušajem destabilizacije kluba te jednim od mehanizama pritisaka na momčad uoči uzvratne utakmice 2. pretkola Europske lige, ali udara na Široki Brijeg ima čak i iz matičnog nogometnog saveza, tvrdi Bevanda.

U NS-u BiH bez komentara

U Nogometni savez još uvijek ništa službeno nije stiglo oko eventualnih sumnji na namještanje spomenute utakmice. Stoga u NS-u BiH o ovome slučaju nisu imali komentara. Izbornik BiH Safet Sušić, koji je u Parizu, iznenadio se kada smo mu rekli za ovu vijest. On ne vjeruje u mogućnost namještanja utakmica.

- Dva kluba iz dvije različite zemlje u europskom natjecanju nemaju nikakav razlog za namještanje rezultata. Ako je namještanja i bilo, onda to radi onaj tko želi izgubiti, a ne onaj tko pobjeđuje. Široki nije imao razloga za namještanje. Inače, namještanja ima mnogo manje nego se priča, a kao sportaš želim vjerovati da ga nema, kazao je Sušić. Zanimljivo, svi naši sugovornici kazali su kako smo im mi prvi glas o namještanju spomenute utakmice. Isto su reagirali i stručni stožer i igrači Olimpije kada su ih zvali slovenski kolege. - O tome ništa ne znam, prvi put čujem za takve optužbe, kazao je nogometaš Olimpije Sabastjan Cimirotič, koji je igrao u spomenutom dvoboju protiv Širokog Brijega.

- To su samo govorkanja, ništa nije dokazano, kazao je sportski direktor ljubljanske Olimpije Simon Šešlar. Istrage Uefe obično traju dosta dugo, a ako je sve ovo točno, kladionice su isplatile dvadesetak milijuna eura samo na ovoj utakmici. U popodnevnim satima neslužbeno smo doznali kako su pod Uefinom istragom samo nogometaši Olimpije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?