MOSTAR

Na Humu postavljeni novi križevi, slijedi umjetničko opremanje

Hum
Bljesak.info
08.04.2011.
u 09:22

Iz Udruge Troplet ističu da će i dalje, zbog zaštite, zagovarati ograničavanje pristupa vozilima Humu

Iako su vandali prije nekoliko dana polomili postaje Križnoga puta na brdu Hum, prilikom održavanja tradicionalnog Križnog puta, koji se i ove godine održava na Veliki petak, vjernike će dočekati novi križevi koji su ovih dana postavljeni.

Osuda vandalizma

Naime, Hrvatska kulturna zajednica Troplet je u svom prosvjednom dopisu vezanom za uništavanje dvanaest od četrnaest križeva na postajama Križnog puta na Humu, osim osude divljanja i predlaganja konkretnih poteza za sprječavanje ovakvih i sličnih postupaka, najavila obnovu i postavljanje novih križeva na humskom Križnom putu. To je uz svesrdnu i nesebičnu pomoć i priloge svojih članova i prijatelja prošlog tjedna i učinila. Ovo je samo prvi korak u planiranim Tropletovim aktivnostima na Humu koji za cilj imaju konačan dovršetak izgradnje i umjetničkog opremanja Križnog puta i jubilejskog križa. “Zagovarat ćemo i dalje ograničavanje pristupa vozilima Humu, a sve s ciljem dugoročne zaštite ovog, prije svega, religioznog i kulturnog prostora. Nadamo se da će s istim ciljem i policija pojačati svoje ophodnje na ovom području, poglavito u noćnim satima”, navode iz Tropleta.

Veliki petak

Nadalje navode kako se nadaju da će novopostavljeni križevi doprinijeti dostojanstvenijem i ljepšem ugođaju na Humu, na poseban način u obredima Velikog petka koji nam predstoje. “Ujedno su ovi križevi simboli Kristove muke i patnje koje se katolici u ovom korizmenom vremenu na poseban način prisjećaju”, naveli su iz Hrvatske kulturne zajednice Troplet. Obredu Križnoga puta svake godine nazoče tisuće vjernika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?