Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Muževi provjeravaju supruge preko GPS-a, a šefovi radnike

Najčešći korisnici usluge satelitskog praćenja su vlasnici kompanija, koji tako kontroliraju kretanje svojih automobila ili kamiona i tako ostvaruju značajnu uštedu na potrošnji goriva
14. srpnja 2010. u 08:02 0 komentara 621 prikaza
gps
Foto: VL FOTO

Satelitsko praćenje vozila u Bosni i Hercegovini sve je popularnije kako među biznismenima, tako i među ostalim građanima. Podaci koje smo dobili od nekih pružatelja ove vrste usluga, govore da se broj vozila “pokrivenih” satelitom već mjeri tisućama, a zanimanje je iz dana u dan sve veće.

Najčešći korisnici usluge satelitskog praćenja vozila su vlasnici kompanija, koji na ovaj način kontroliraju kretanje svojih automobila ili kamiona i tako ostvaruju značajnu uštedu na potrošnji goriva, pa i na ostalim vidovima ekonomičnosti. Radnici, odnosno vozači, ne mogu više koristiti službena vozila u privatne svrhe, jer će uz pomoć GPS-a vrlo brzo biti “otkriveni”.

Veliko zanimanje

- Mi već imamo više od tisuću vozila obuhvaćenih našim sustavom satelitskog praćenja. Zanimanje je doista veliko, posebice kod kompanija koje praćenjem kretanja svojih vozila nastoje ostvariti uštede u potrošnji goriva. Ipak, sve je veći interes i kod fizičkih osoba, odnosno običnih građana.

Oni trenutačno čine oko 20 posto naših klijenata, kaže nam Nedim Zgodić iz sarajevske tvrtke Nex Studio, koja pruža najmoderniju uslugu satelitskog praćenja vozila. Svako vozilo koje ima ugrađen sofisticiran GPS uređaj koji šalje podatke o kretanju vozila na server, a sam uređaj je ugrađen potpuno neprimjetno i ne mijenja interijer vozila. Zbog toga je pogodan i za “tajne provjere”, odnosno za situacije u kojima vozač i ne zna da je pod nadzorom vlasnika vozila. Stoga ne čudi da se GPS u privatne svrhe često koristi za provjeru kretanja bračnih partnera ili djece.

Naravno, u slučaju da supruge koriste vozila svojih muževa ili djeca automobile svojih roditelja. Bračna vjernost ili roditeljsko povjerenje ovdje su vrlo lako podložni provjeri i to za cijenu od 300 do 4500 konvertibilnih maraka uz plaćanje redovite mjesečne naknade.

Reagiranje uređaja

- Kao dodatnu opremu nudimo i ugradnju mikrofona i druge visokosofisticirane opreme u vozilo, pa korisnik može doznati i što se govori u njegovom vozilu, što je nekima vrlo značajno, pojašnjava Zgodić.

Posebni GPS uređaji kreirani su za praćenje male djece, starijih osoba ili kućnih ljubimaca. Ovi uređaju, a posebno oni za starije osobe, podešeni su tako da reagiraju na određene promjene.

Zahvaljujući signalima koji se šalju preko servera, bliski srodnici telefonski dobivaju obavijest da je starijoj osobi pozlilo ili da ima drugih zdravstvenih problema. Istodobno, na taj se način omogućava brzo pružanje liječničke i druge pomoći oboljeloj osobi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.