Iz pritvora na posao

Mravak inženjer u HEP-u, na posao ide u pratnji policajaca

\'11.11.2010., Zagreb - Ivan Mravak sa dva policajca u civilu izlaze iz ulaza poslovnice Hepa u Heinzelovoj 47 i odpratili su ga do automobila i zatim nastavili ga pratiti sa drugim automobilom. Photo
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
12.11.2010.
u 08:00

Bivši predsjednik uprave nije se vratio na mjesto savjetnika direktora HEP Distribucije, što je radio prije pritvora, nego u HEP Izgradnju na plaću od osam do devet tisuća kuna.

Bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak u srijedu se, nakon 167 dana provedenih u pritvoru i tri tjedna odmora koje si je nakon toga priuštio, vratio na posao u HEP.

V. kategorija
Mravak se nije vratio na dužnost savjetnika direktora HEP Distribucije, mjesto s kojeg je nakon smjene njegove cjelokupne uprave bio pozicioniran pa zatim odveden u Remetinec, nego se ukazao na novom radnome mjestu inženjera u HEP Izgradnji u Heinzelovoj ulici. Raspoređen je na radno mjesto koje se klasificira terminom "inženjer V. kategorije". Na novoj funkciji može očekivati plaću između osam i devet tisuća kuna. Ispred ulaza u zgradu u kojoj Mravak sada sjedi cijeli su dan pak stajala dvojica policajaca zadužena za njegovo osiguranje.

Podsjetimo, Mravak je iz pritvora pušten nakon oprosnice i na zahtjev USKOK-a, s kojim je surađivao na način da je u 66 sati snimljenog svjedočenja za većinu malverzacija u tvrtki koju je nekada vodio optužio bivšeg premijera Ivu Sanadera te šefa Carine i blagajnika HDZ-a Mladena Barišića. Ovo se ponajprije odnosilo na nelegalne poslove s Fimi medijom i prodajom struje ispod cijene, po kojoj ju je kupovao šibenski TLM, odnosno po kojoj je kupovana posredstvom mostarskog Aluminija kojemu je i bila namijenjena.

Protiv Mravka se još vode kazneni postupci u slučajevima dodjele HEP-ova stana Radi Buljubašiću, povratniku iz Australije koji je primao plaću u HEP-u, a na posao odlazio u središnjicu HDZ-a, te u slučaju pogodovanja tvrtki DIOKI Roberta Ježića.

Sve njegove afere, kako je Večernji list otkrio prije godinu dana, HEP i državu koštale su najmanje 1,5 milijardi kuna. No, Mravak unatoč tome nikada u HEP-u nije dobio otkaz, nego je tijekom boravka u pritvoru koristio svoje zakonsko pravo na šest mjeseci neplaćene odsutnosti s posla. Kada je, blagošću USKOK-a i nakon svaljivanja sve krivnje za odluke potpisane vlastitom rukom prebacio na Sanadera, Barišića i Damira Polančeca, napokon ugledao slobodu, Mravak se jednostavno javio na posao. Štetni ugovor s HAC-om zbog kojega je HEP izgubio 300 milijuna kuna, ugovori s bivšim dekanom Ekonomskog fakulteta Tipurićem, kupovanje najskuplje struje na međunarodnom tržištu od Vuka Hamovića..., ništa od toga očito nije bila prepreka da se Mravak vrati životu poštenoga građanina.

Veći dio djelatnika HEP-a ovime je u najmanju ruku zaprepašten, ali protiv zakona se ne može. Predsjednik uprave koja je naslijedila onu Mravkovu, Leo Begović, objasnio nam je kako stvari stoje u pravosudnom slučaju njegova prethodnika.

– Dok nema pravomoćne presude o njegovoj krivnji, Mravak ima pravo raditi u HEP-u. U trenutku uhićenja on je zatražio šest mjeseci neplaćenog godišnjeg odmora, što mu je HEP odobrio jer na to imaju pravo svi zaposlenici ovog poduzeća – kaže Begović.

Tako kaže Ustav
– Mravak prema Ustavu ima pravo raditi u HEP-u dok ne bude pravomoćno osuđen za eventualno nanošenje štete HEP-u. Kada se i ako utvrdi da je Mravak za određeni iznos oštetio HEP, onda će HEP njega tužiti i tražiti da vrati taj novac – poručio je Begović. Izvanredni otkaz ne može mu dati, objašnjava, jer bi riskirao da Mravak tuži HEP zbog nezakonitog otkazivanja ugovora o radu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?