I dalje gori

Mostar šesti dan u dimu, u Tomislavgradu katastrofa

Požar
09.08.2012.
u 11:30

Vatrogasci su u srijedu cijeli dan gasili požar i u Krivodolu koji je lokaliziran već nekoliko puta, ali se uvijek ponovno aktivira

I jutarnja mostarska kava u kafićima ima miris dima. Gosti dlanovima pokrivaju naručena pića, štite ih od pepela koji već četvrti dan lebdi iznad ugostiteljskih terasa. Sunce koje ovih dana prži Mostar i Hercegovinu na plus 40 stupnjeva jedva se u zoru probija kroz debelu dimnu zavjesu koja se stalno širi.

Vatra guta hektare šume

Nekoliko kilometara dalje u naseljima sjeverno od Mostara događa se prava prirodna katastrofa. Kompletna padina planine Velež nalazi se u gustom dimu! Hektari i hektari guste šume, niskog raslinja iznad mostarskog naselja Kuti progutala je vatrena stihija koja se neprestano širi već peti dan. Pod naletima, jakog vjetra i još jače vrućine, požar se eruptivnom brzinom proširio prema kućama koje brane vatrogasne službe grada Mostara i mještani. Na požarištu zatičemo vatrogasce i njihove zapovjednike koji nemoćno zure prema golemom opožarenom terenu iz kojeg suklja gusti dim. “Ovo je golem požar i nemoguće ga je ugasiti zbog nepristupačnosti terenu. Sad smo angažirani samo na širenje požara prema kućama, a ovo jedino jaka kiša može ugasiti”, nemoćno sliježući ramenima priča nam Petar Jurić, zapovjednik vatrogasne postrojbe Mostar. Dva dana ranije plamena stihija spustila se i do naselja koje su vatrogasci i mještani cijelu noć gasili. Pomagao im je i helikopter Oružanih snaga BiH, ali zbog jakog vjetra i vrućina i njegovo angažiranje pod znakom je pitanja. Vozilima i pratećom mehanizacijom desetkovani mostarski vatrogasci onako izmoreno zure u oblake bijelog dima koji dolaze s padina Veleža i dalje se šire prema naselju Rujišta. “I ljudstvo i tehnika su iscrpljeni, a u Sjevernom logoru ostali smo samo na dva vozila jer su nam tri pokvarena”, kazuje zapovjednik Jurić. Da su u startu imali pomoć kanadera, tvrdi on, požar kod mjesta Kuti ugasili bi brzo. “Ovako dok se sva procedura ispoštuje, dok dođu helikopteri, požar se proširi, tako da ga je kasnije jako teško ugasiti”, zaključio je Jurić, koji sad moli Boga da padne kiša kako bi katastrofa bila barem malo manja. Optimizmu u postojećim klimatološkim uvjetima nema mjesta. Situacija, ističu vatrogasci može biti samo gora i gora. Požar koji je bio saniran uz pomoć helikopetera, ponovno se pod naletima jakog vjetra rasplamsao. Požarišna linija se može mjeriti desecima kilometara i postoji realna opasnost da se požar spusti do kuća, te do naselja Vrapčići, što ovisi o smjeru vjetra.

Gori diljem BiH

Zbog sumnje da su postavili požar mostarska policija uhitila je Dž. Osmovića (54) i A. Mušanovića (58). Gori i u ostalim dijelovima BiH. Najgore je stanje ponovno, kako javljaju naši dopisnici, u Tomislavgrad, gdje gori još od polovine srpnja mjeseca ove godine. Zastupnik u federalnom Parlamentu dr. Jozo Bagarić tvrdi kako pri pogledu iznad Studenih vrila koji puca na Duvanjsko polje vidi samo dim. Najveće požarište nalazi se iznad tomislavgradskog sela Sarajlija. Na ovom mjestu požar je izbio prije osam dana, a vatrena linija je duga skoro sedam kilometara. Požarište pod nadzor pokušava staviti pedesetak gasitelja, a u mjestu Lug, gdje također gori, njih dvadesetak i svi imaju samo pet cisterni. “U posljednji trenutak formirali smo frontu i ne smijemo dopustiti da vatra prođe put, jer je onda gotovo” opisuje nam dr. Jozo Bagarić stanje na terenu jer je i sam neplanirano gasio golemu vatrenu stihiju. Na području općine Tomislavgrad veličina prostora zahvaćenog požarom je oko 100 hektara na planini Ljubuša i na području naselja Letka i Sarajlije. Nezapamćene ovogodišnje temperature koje su u Bosanskoj i Slavonskoj Posavini ovih dana premašile 41 stupanj prouzročile su velike materijalne štete zbog požara. Služba za civilnu zaštitu i nadzor Općine Orašje, od vatrogasnih je društava zaprimila podatke o ukupno 35 požara u ovoj godini. Helikopteri Oružanih snaga BiH morali su djelovati u akcijama gašenja požara na području općine Konjic. Požar koji je prije tri dana izbio na području Glavatičeva, kod sela Dužani, kao i iznad sela Spiljani, i dalje je aktivan i obuhvaća oko 10 hektara. Požar se širi prema objektima namjenske proizvodnje “Igman“. U Mostaru je gorilo između Donje i Gornje Grabovice, izbio je požar velikih razmjera koji je zbog nepristupačnosti terena moguće gasiti samo uz pomoć helikoptera. Situacija je sve gora i gora poručuju vatrogasci, bez velikih padalina nemoguće je sva požarišta pogasiti.

Traži se proglašenje elementarne nepogode u Federaciji BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?