VESNA PINJUH:

Moramo županijama s hrvatskom većinom vratiti novac i ovlasti

pinjuh
VL FOTO
Autor
Miroslav Vasilj/VLM
09.05.2011.
u 09:43

- S javnim medijima na hrvatskome jeziku Hrvatima bi bilo znatno lakše - rekla je Pinjuh

Politička borba će biti duga i mukotrpna. Nema rješenja hrvatskoga pitanja preko noći – kaže u intervjuu za Večernji list predsjednica Hrvatske stranke prava Herceg Bosne Vesna Pinjuh. Ova političarka je i članica Predsjedništva Hrvatskoga narodnog sabora, a na osnivanje nove pravaške stranke odlučila se nakon izlaska iz Jurišićeva HSP-a.

Koliko su točne ocjene velikoga dijela analitičara u kojima se navodi da se nakon sjednice Hrvatskoga narodnog sabora ništa ne događa?

Riječ je o pogrešnom dojmu. Održali smo prvu sjednicu Predsjedništva HNS-a. Dogovorili smo se oko daljnjih poteza, to jest provedbi zaključaka HNS-a. Glas koji je poslan sa Sabora je dovoljno snažan. No moramo biti svjesni da se ništa preko noći neće riješiti. Svjesni smo da treba biti strpljiv i uporan u ovoj političkoj borbi. Od nas sve ovisi. Dobro su došle i kritike i prijedlozi rješenja onih koji promišljaju da je trebalo više učiniti ili drugačije. No važno je da su HNS-om Hrvati pokazali da znaju što hoće.

A što hoće?

Jasno je kazano kroz rezoluciju HNS-a - više federalnih jedinica od kojih je najmanje jedna s hrvatskom većinom.

Hoće li jedan od prvih koraka biti utemeljenje televizije i jačanje radija?

Svjesna sam da bez toga hrvatski narod ne može doći do konačnoga cilja. Poglavito u ovoj situaciji kada imamo stranačko jednoumlje koje se propagira s javnih medija kojima bismo i mi trebali plaćati RTV pristojbu. S javnim medijima na hrvatskome jeziku Hrvatima bi bilo znatno lakše odaslati poruke. To je suštinsko i strateško pitanje na kojem treba raditi odmah.

Što je s Glavnim vijećem i kada će biti imenovani kadrovi za određene resore?

Nisu još imenovani, ali nadam se da bi uskoro predsjednik Glavnoga vijeća Božo Ljubić trebao poraditi na tome. Svakako će se kroz Glavno vijeće i odjele naći prostora i za medije i institucije kulture.

No što je Glavno vijeće. Je li to neki vid vlade u sjeni na većinskim hrvatskim prostorima?

Nije to nikakva vlada u sjeni. To je napokon zajednički artikulirani glas hrvatskih političkih opcija koji će moći djelovati kroz sve županije s hrvatskom većinom i šire. No trebamo biti svjesni da su županije danas poprilično razvlaštene zbog donošenja zakona na federalnoj razini kojima se preuzimaju nadležnosti županija, ali i osiromašene zbog zakona o pripadnosti javnih prihoda. To se mora ispraviti. Posavska županija je pokrenula inicijativu na Ustavnom sudu za proglašenje neustavnim toga zakona. Nadam se da će se to dogoditi iz jednostavnog razloga što su sredstva koja pripadaju ovim prostorima, otišla na druga područja. Nije slučajno u Sarajevu onako velik proračun.

Zbog čega ste osnovali pravašku stranku s obzirom na ogroman broj pravaških stranaka u BiH?

Na hrvatskoj političkoj sceni trenutačno imamo centar s dva HDZ-a, imamo demokršćane i seljačku opciju. Problem se zaista javlja kod pravaške opcije, iako gledajući strukturu, tradiciju i sve što se veže za naše prostore, upravo bi pravaši trebali biti najjača politička opcija kod Hrvata BiH. Nažalost, HSP Đapić-Jurišić je unazadio i izvrgnuo ruglu pravašku opciju.

Ne bi li bilo više prostora za djelovanje kroz ljevicu, primjerice hrvatsku socijaldemokratsku stranku, to jest ono što je Dodik uradio u RS-u?

Moj svjetonazor nije lijevi. Moja opcija je pravaška. Hrvatsku socijaldemokratsku stranku trebao bi osnovati netko tko dijeli socijaldemokratske vrijednosti.

Možete li Vi onda biti snaga koje će djelovati k ujedinjenu oko deset pravaških stranaka u jednu jaku relevantnu opciju na hrvatskoj stranačkoj sceni?

Prostora ima za sve opcije. Desnica je potrebna. Slažem se da je doista previše pravaških stranaka. No nije problem što ih ima ovoliko nego je veći problem što je zbog aktualnog izbornoga zakona i ustavne pozicije Hrvatima jednostavno onemogućeno da imaju istinski pluralizam. Sama činjenica da smo prisiljeni stvarati veliku koaliciju dovoljno samo po sebi govori. Ne radimo to zbog velike ljubavi između stranaka nego zbog općeg interesa. Što se tiče ujedinjenja pravaških stranaka, različito je gledanje na suštinsko pitanje glede ustroja BiH. HSP Herceg Bosne nema namjeru ići do Drine.

O kojim prostorima je riječ?

Mi znamo što je HVO oslobodio. Dakle, prostor Herceg Bosne i to je za nas prostor gdje mi možemo ostvariti suverenitet koji smo unijeli u Federaciju BiH. Tu smo bili svoji na svome, dakako čvrsto skrbeći za dio hrvatskoga naroda koji bi ostao izvan prostora hrvatske federalne jedinice.

Ključne riječi

Komentara 4

PA
park
22:00 09.05.2011.

Dodik vas je dobro naučio , e taj film nećeš gledati !

AN
Ana33
06:25 10.05.2011.

\"parkirani\"... Uparkirali ste se između Hrvata i Srba! Možete vi islamisti opstati samo dogovorom između naroda! Ako na snimanje - gledanje, toga \"filma\" ne pristanete NEMA vam opstanka na ovim prostorima! Neće vas zločinci stalno pomagati...

CI
cinbenik
09:31 10.05.2011.

Jos jedna zalutala u HDZe smijeru,koji je vjerovatno i instalirao da bi mogao pokazati kako ima podrzku i pravasa.Nadam se da ce se ova \"desno\" orjentirana zalagati za odgovornost HDZea za ubistva HOSovaca u kojima je bilo i desni i lijevi i koji su branili Hrvatski narod u borbi protiv Srbskog agresora i gdje su stradali pa nisu uspjeli spasiti Hrvate od HDZea(izdaje,pljacke,korupcije...).Treba vratiti Hrvatima vlasnistva i teritorije gdje su bili vecina,a ako i tad daju podrsku izdajnicima onda nista drugo i nezasluzuju.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?