Bivši veleposlanik

Montgomery: Bošnjaci misle da samo oni mogu odlučivati o BiH

mont-test
CROPIX
12.02.2011.
u 15:24

Srbi doživljavaju RS kao svoju državu, Hrvatima se ne sviđa što nemaju svoj entitet, a Bošnjaci su odličan primjer problema s kojim se BiH danas suočava

Bivši američki veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji William Montgomery izjavio je za beogradski Press da međunarodna zajednica mora odmah promijeniti svoju politiku prema BiH, koja ide isključivo u korist bošnjačkim nastojanjima.

"Prilično sam siguran da će, kako vrijeme bude odmicalo, doći do priznanja na Zapadu, ali i u samoj BiH da stvari u zemlji ne funkcioniraju i da se na pregovaračkom stolu moraju naći i alternativna rešenja. Stoga se dijelom slažem s nekim mišljenjima da je vrijeme na Dodikovoj strani", rekao je Montgomery za Press.

Iskusni američki diplomat ističe da Zapad pravi katastrofalnu grešku inzistiranjem da se u BiH održi "status quo" i time što odbija razmotriti alternativna rešenja za budućnost zemlje.

"Dayton je zaustavio rat, ali je, s druge strane, stvorio sustav koji nije provodiv u praksi. Tri naroda su i dalje ekstremno podijeljena. Srbi doživljavaju RS kao svoju državu, Hrvatima se ne sviđa što nemaju svoj entitet, a Bošnjaci su odličan primjer problema s kojim se BiH danas suočava", konstatirao je Montgomery.

On je rekao da Bošnjaci vjeruju da imaju pravo odlučivati o sudbini cijele BiH, a neki ekstremisti čak prijete da će upotrijebiti i nasilje ako se poduzme neka akcija koja bi narušila njihov koncept te zemlje.

On smatra da postoje mnoge sličnosti između Jugoslavije pred raspad i slike današnje BiH, ali i ističe da se ne smije zanemariti da danas ni Hrvatska ni Srbija nemaju nikakvog interesa poticati nasilje u BiH i obeshrabrivati ulogu EU u vezi s BiH.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar micelj
micelj
21:42 12.02.2011.

Ima pravo gosp. Montgomery zna pravo stanje (sranje) u BiH.

PA
park
16:24 12.02.2011.

Od 1992 g u SAD je uselilo preko 350000 Bosanskih Muslimana i ako se tome doda da druga generacija već uveliko stasava (obrazovana , zna jezik ) , moglo bi se reći da otprilike 500 tisuća vatrenih Bosanaca lobira za Bosnu i Hercegovinu . Ako misliš (Montgomery) da tvoj potkupljeni glas više vrijedi od cijele Bošnjačke zajednice koja daje svoj glas na Američkim izborima grdno se varaš..... Znaš ti to dobro , al ti u nedostatku ambasadorskog posla nije mrska ni Dodikova marka(dolar) pa svremena na vrijeme prozboriš koju protiv Turaka i islamista....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije