Suradnja s MMF-om

MMF: Uradite revizije, reformu mirovina, usvojite zakon o plaćama

MMF
Dejan Moconja
05.05.2010.
u 12:00

Četiri ključne odrednice koje su ostale neizvršene tema su razgovora predstavnika MMF-a s vlastima BiH

Četiri ključne odrednice koje su ostale neizvršene, a koje su predmet razgovora predstavnika MMF-a koji su stigli u BiH, povezane su s četvrtom tranšom stand-by aranžmana definiranog u pismu namjere i potpisanog s MMF-om.

Prioriteti za provedbu

Temeljni prioritet odnosi se na reviziju o podobnosti za nositelje socijalnih i braniteljskih prava. U tom smislu trebalo bi rezultate revizije objavljivati kvartalno, uključujući i očekivane uštede po osnovi isključivanja iz prava. Druga odrednica odnosi se na usvajanje zakona o plaćama državnih službenika od Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, a koji mora biti sukladan ciljevima fisklane politike za ovu godinu. Treća neizvršena odrednica koja će biti predmetom razgovora odnosi se na beneficirane mirovine. Naime, entitetske vlade su dužne završiti reformu beneficiranih mirovina što žurnije. I posljednja ključna odrednica se odnosi na mirovinski sustav, o čemu će se voditi ozbiljni razgovori s MMF-om. Vlade entiteta su dužne što prije pripremiti strategiju za reformu mirovinskog sustava FBiH i RS-a. Upravo su ove četiri navedene odrednice uvjet za dobivanje dijela treće i četvrte tranše kredita. Federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda, nakon posljednjih razgovora vođenih s izaslanstvom MMF-a, na čelu sa šefom Misije za BiH Costasom Christousom i rezidentnim predstavnikom MMF-a za BiH Milanom Cucom, o pregledu provedbe stand-by aranžmana BiH s MMF-om, razgovarao je i o problemima vezanim za neusvajanje zakona o plaćama. Tom prigodom Christou je rekao da su svi rokovi koji su precizirani u pismu namjere bitni te da je upravo zbog nepoštivanja rokova i kasnila druga tranša. Sve promjene pisma namjere moraju biti na odboru. Dakle, jedino je odluka odbora vjerodostojna, izjavio je Christou.

Obveze i financiranje

On je spomenuo kako taj zakon povećava transparentnost u ovoj oblasti jer su sve skale jasno precizirane i da ima podršku sindikata te da konsolidira velik broj naknada na prihvatljivoj osnovi. Inače, obveze koje su vezane za Federalno ministarstvo financija iz pisma namjere odnose se na nekoliko bitnih točaka, od koji su neke do sada provedene. Riječ je o uštedama na plaćama i naknadama, i to umanjenjem od 10 posto na bruto-plaće svih proračunskih korisnika, smanjenje regresa na 50 posto prosječne plaće s vrijednosti 75 posto plaće pojedinca te uvesti gornju granicu od 1 posto prosječne plaće za naknadu toplog obroka. Sukladno pismu namjere već su usvojeni pojedini zakoni u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?