Upozorenje

MMF: Globalnoj ekonomiji prijeti "izgubljeno desetljeće"

Lagarde (1)
Foto: AFP/Reuters/PIXSELL
1/4
09.11.2011.
u 08:12

Lagarde je kazala kako kreditna kriza u Europi rezultira neizvjesnošću za cijelu globalnu ekonomiju

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Christine Lagarde upozorila je na početku svog dvodnevnog posjeta Pekingu kako bi se globalna ekonomija mogla suočiti sa "izgubljenim desetljećem", prenosi BBC.

Lagarde je dodala kako kreditna kriza u Europi rezultira neizvjesnošću za cijelu globalnu ekonomiju, te kako se nastojanja za suzbijanje i prevladavanje krize kreću u dobrom smjeru, no nužno je što prije vratiti izgubljeno povjerenje.

Obraćajući se kineskim dužnosnicima kazala je kako Kina treba napraviti rebalans svojeg gospodarstva, jer ukoliko ne budemo djelovali zajedničkim snagama cjelokupnom svjetskom gospodarstvu prijeti nesigurnost i financijska nestabilnost.

- U tom slučaju niti Azija, koja je u ovim kriznim vremenima bilježila rast, neće biti pošteđena. Ne smije riskirati da se dogodi ono što neki analitičari nazivaju "izgubljenim desetljećem", naglasila je Lagarde.

Sa svojim kineskim domaćinima čelnica MMF-a razgovarat će i o tečaju juana na koji se žale kineski trgovinski partneri, te o načinima na koji bi Kina mogla snažnije upumpavati novac u europsku ekonomiju, posebno kroz kupovinu javnog duga.

Prije posjeta Pekingu Lagarde je bila u Moskvi, a nakon Kine odlazi u Japan.

 

 

 

 

 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?