Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Mjesečna primanja zastupnika iznose čak 15 prosječnih mirovina

Stručnjaci GEA-e tvrde: Treba ukinuti i surogat-plaće i naknade za rad u povjerenstvima i odborima u BiH
22. lipnja 2010. u 10:05 0 komentara 5 prikaza
parlament
Foto: VL FOTO

Zastupnik u Parlamentu BiH s deset godina radnog staža samo po osnovi plaće i paušala u godini ima mjesečna primanja u iznosu od oko 5140 maraka, što je 6,6 prosječnih plaća i čak 15,4 prosječne mirovine u BiH, pokazalo je istraživanje koje je uradio Centar za istraživanja i studije GEA.

Usporedba sa zemljama EU-a

Primanja zastupnika i izaslanika u Parlamentu FBiH u 2010. su 3226 KM, tj. 4,1 prosječnu plaću ili 9,4 mirovine. Najniža primanja imaju zastupnici u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS i iznose 2678 KM, tj. 3,7 prosječnih plaća ili 8,4 mirovine. Navodi se da visina zastupničke plaće u drugim europskim zemljama, poput Norveške, Njemačke, Slovenije, Litve, Belgije, pa i u Europskom parlamentu, ni u jednom slučaju ne prelazi iznos od tri prosječne plaće. Tako je i u Srbiji i RH. - Ovakav nesrazmjer između zastupničkih plaća i životnog standarda građana u BiH ukazuje na ozbiljne probleme i nedostatke u funkcioniranju postojećih modela utvrđivanja plaća u navedenim domaćim parlamentima, navedeno je u izvješću. Ističe se da, osim visokih osnovnih plaća, veliki broj zastupnika i izaslanika ostvaruje dodatna uvećanja plaće po osnovi obavljanja različitih dužnosti u parlamentu.

Dodatna uvećanja plaća

-U NSRS postoji 37 dužnosti čiji vršitelji ostvaruju dodatno uvećanje plaće od 5 do 40%. Osim toga, zastupnici i izaslanici u BiH i FBiH ostvarivali su pravo na mjesečni paušal, koji je u 2009. iznosio više od 700 KM i nije bio vezan uz jasno definiranu aktivnost ili trošak, čime su dodatno uvećana primanja u ovim parlamentima, navodi GEA. Dodaje se da zastupnici i izaslanici sami odlučuju o svojim plaćama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.