GOSPODARSTVO

‘Mjerama zabrane’ uvoza ušteda bi bila veća nego cijeli izvoz

trznica
Goran Kovačić/Pixsell
15.03.2011.
u 09:17

BiH nepripremljeno uletjela u prekomjernu liberalizaciju i nema dovoljno konkurentnu proizvodnju, tvrdi Lasić

Gospodarska komora FBiH uputila je jučer dopis Ministarstvu vanjske trgovine BiH dopis u kojem predlaže da se kao privremena mjera uvede zabrana uvoza za određeni broj poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: -Kako se radi o opravdanom zahtjevu koji traži žurnost, a u nadležnosti je Vijeća ministara BiH, smatramo da se odluka o sezonskoj zabrani uvoza treba donijeti i objaviti žurno kako bismo već u ovoj godini imali rast proizvodnje, a time i bolju vanjskotrgovinsku bilancu.

Manji deficit

-Ovakvim potezom bi se znatno umanjio deficit u ovoj oblasti. Prema našem izračunu, uvoz bi bio za oko 300 milijuna KM manji, što je više nego cjekokupan izvoz ostvaren tijekom protekle godine, rekao je Jago Lasić, predsjednik Gospodarske komore FBiH. Statistika pokazuje da je BiH prošle godine u agraru na 1 KM izvoza imala 4,37 maraka uvoza u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. U FBiH stanje je još katastrofalnije. Tu je pokrivenost svega 16,71% ili na svaku marku izvoza 5,98 izvoza.

Zaključak udruga

-Zaključak svih udruga iz agroindustrijskog sektora u FBiH je da imamo potencijale za unapređenje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, ali da nedostaje suvisla politika zaštite domaće proizvodnje. BiH se nanosi velika šteta prekomjernim uvozom i onih proizvoda koje može proizvesti u dovoljnim količinama, a izvoz istih je gotovo nemoguć. Smatramo da je BiH nepripremljeno uletjela u prekomjernu liberalizaciju i nema dovoljno konkurentnu proizvodnju. Jedno od osnovnih pravila dobre vanjskotrgovinske politike je da ono što gubite na inozemnom tržištu trebate nadoknaditi na domaćem, a to treba naročito primijeniti na sektor primarne poljoprivredne proizvodnje, zaključio je Lasić. U Komori su napravili izračun osnovnih poljoprivrednih proizvoda u BiH te dali pregled proizvoda s razdobljima u kojima bi trebalo privremeno zabraniti uvoz.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?