Nakon presude

Mišetić: Naivno smo vjerovali u presudu na temelju činjenica

'obzor zagreb ,15.12.2005,  luka misetic   snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
15.04.2011.
u 13:18

Prva Gotovinina reakcija nakon presude, dodao je Kehoe, bilo je pitanje što dalje. Kehoe je najavio da će se obrana žaliti na presudu nakon što je prouči.

Naivno smo i pogrešno vjerovali sucu Orieju da će presuditi isključivo na temelju činjenica i prava - izjavio je šef odvjetničkog tima Ante Gotovine Luka Mišetić nakon presude kojom je njegov klijent osuđen na 24 godine zatvora zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu i zločina protiv srpskih civila tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja.

Drugi Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe također smatra da je presuda suprotna činjenicama iznesenim tijekom postupka te je naglasio kako je Gotovinin tim iznio kvalitetnu obranu u kojoj je pokazao kako su generalove akcije bile u skladu sa zakonima i pravilima ratovanja.

Čermakov odvjetnik suosjeća s Gotovinom i Markačem

- Iako je u postupku utvrđena samo jedna civilna žrtva granatiranja, sudu je to bilo dovoljno za zaključak o neselektivnog granatiranju, iako takvog granatiranja nije bilo - rekao je Kehoe.

Prva Gotovinina reakcija nakon presude, dodao je Kehoe, bilo je pitanje što dalje. Kehoe je najavio da će se obrana žaliti na presudu nakon što je prouči.

Steven Kay, odvjetnik Ivana Čermaka, jedinog koji je dobio oslobađajuću presudu izjavio je kako je oduševljen pravednom oslobađajućom presudom za svoga klijenta. Ipak, naglasio je kako njegova sućut i misli idu prema drugoj dvojici generala, Gotovini i Markaču te prema njihovim obiteljima i simpatizerima. Donekle je, kaže iznenađen dijelovima presuda za njih dvojicu ali nije želio komentirati odluku suda.

- Na izlasku iz sudnice rukovao sam se s generalom Gotovinom, koji je stajao ponosan i rekao mi da će sve biti u redu - izjavio je Kay.

Dodao je i kako je oslobađajuća presuda za Čermaka donesena i zahvaljujući ekspertima koje su angažirali, navevši poimence bivšeg pravaša Peru Kovačevića i generala Franju Feldija.

Mikuličić iznenađen visinom kazne

Markačev odvjetnik Goran Mikuličić iznenađen je visinom kazne i razočaran time što mu je očito kako sud nije prihvatio argumente obrane.

- Jesmo li mi nedovoljno uspjeli ili je sudsko vijeće pogrešno shvatilo naše argumente vidjet ćemo kad proučimo presudu, nakon čega ćemo podnijeti žalbu - izjavio je Mikuličić.

Prve Markačeve riječi nakon presude bile su "za sve su nas osudili, osim za točku 3. (nehumana djela - prisilno premještanje, op.a.)". Činjenicu da ni Markač ni Gotovina nisu osuđeni samo po toj jednoj točki optužnice, a po drugih osam jesu, Mikuličić smatra pravnom finesom i tvrdi kako to nije od suštinske naravi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 5

OB
-obrisani-
20:21 15.04.2011.

samo teški naivci mogu vjerovati u haašku pravDU - sve to možemo zahvaliti račanovoj 3. januarskoj protuhrvatskoj strahovladi

VL
Vlak
20:52 15.04.2011.

sta ce nama evropa mi smo u NATO,a evropa to jest EU samo donio serbijance u Hrvatskoj a onda iznutra lako mogli trojanci da zlo cine po Hrvatskoj. a turistima vize netrebaju za odmor.

VL
Vlak
20:54 15.04.2011.

lijepo kosor zamjeniti drugim covjekom ,isto i josipovica ,i sa srbijom samo preko viza.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?