STOLJEĆE ŽIVOTA

Mirko sa svojih 100 tvrdi - proživljava najbolje dane

rodjendan
VL FOTO
08.02.2011.
u 09:23

Bez rada ni jedan narod ne može napredovati, tvrdi ovaj vitalni starac

Kad se 1911. godine u širokobriješkom selu Uzarići rodio Mirko Ljubić zvani Jokić, na tadašnjoj političkoj pozornici u BiH pod dominacijom Austrougarske Monarhije, trajao je intenzivan politički sukob između dvije hrvatske stranke. Hrvatska narodna zajednica, koju je vodio predsjednik Nikola Mandić, i Hrvatska katolička udruga pod vodstvom nadbiskupa Josipa Stadlera, prije točno sto godina vodile su “politički rat” oko pitanja mogu li članovi organizacija bh. Hrvata biti samo katolički Hrvati.

Opet sličan raskol

Papin izaslanik 1911. posredovao je u pomirbi sukobljenih stranaka i spriječio dublje podjele među bh. Hrvatima. Mirko Ljubić, kojem su Bog i prirodni geni usadili nevjerojatnu memoriju i zdravlje, proslavio je svoj stoti rođendan, a na političkoj pozornici u BiH, koju nadzire diplomacija EU-a i SAD-a, uz posredništvo visokog predstavnika iz Austrije, vlada novi politički raskol između podijeljenih hrvatskih stranaka. Kao revnosni pratitelj svih političkih događaja koje prati putem radija i televizije, stogodišnji Mirko iznosi svoju optimističnu procjenu da će se i ovaj politički raskol među Hrvatima uspjeti prevladati. “Politika je jedno, a život je drugo”, iznosi ocjenu vitalni stogodišnjak. Čovjek koji je kroz težak životni put odgojio tri sina i tri kćeri, među kojima ima liječnika, sveučilišnih profesora, tvrdi da je jamac za bilo kakav napredak čovjeka i naroda kome pripada isključivo - rad.

“Danas ljudi slabo rade, ništa. Ja sam sadio po 200 tisuća struka duhana. Krave, ovce... nitko više ne čuva, a zemlja stoji neokopana. Pa kako će narod naprijed” pita se stogodišnji Mirko, obasut pažnjom djece i brojnih unuka, praunuka. Stogodišnjak za čijeg je života propala Austrougarska Monarhija, Kraljevina Jugoslavija, NDH, SFRJ, tvrdi da najbolje godine svog života proživljava danas u dubokoj starosti, nadajući se da će doživjeti još rođendana.

Nema razloga

Propast monarhija, kraljevina i sustava nije razlog da se, kaže Mirko, čovjek povuče i ništa ne radi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?