VIDOVICE

Mir u zvucima orgulja

vidovice
VL FOTO
16.07.2011.
u 14:53

Tijekom koncerata na najvećim orguljama u BiH sviraju poznati majstori iz Njemačke, Švicarske...

Vidovice već treću godinu zaredom u svijet šalju najljepše tonove mira s orgulja najvećih u BiH. Duhovna zvanja, uz herojsku obranu, najvažnije su odrednice tog herojskog posavskog mjesta poznatog po obrani, a već nekoliko godina i po posebnom u regiji orguljaškom festivalu. Vidovice su crkvi dale čak 100 duhovnih zvanja, a upravo je jedan od njih vlč. Josip Knežević, župnik u švicarskom Rüschlikonu, inicirao održavanje međunarodnog orguljaškog festivala u rodnim Vidovicama.

Prekrasni zvuci

Ovih će dana u crkvi sv. Vida odzvanjati prekrasni zvuci svjetski poznatih orguljaških koncertnih majstora. Vidovice Sommerabende des Friedens“ (Vidovačke ljetne večeri mira) naziv je kulturno-glazbene manifestacije koju već treću godinu zaredom zajednički organiziraju Župa Vidovice i udruga Verein der Freunde der Friedensorgel Vidovice sa sjedištem u Švicarskoj. -U Vidovicama će se na sedam koncerata izvoditi orguljaška glazba vrhunske kvalitete od svjetskih klasika, Bacha pa do moderne glazbe. To je koncert regionalnog značaja i vrhunski glazbeni događaj koji se inače organizira samo u velikim kulturnim središtima.

Namjera nam je, kaže nam vlč. Josip Knežević, Vidovice učiniti poznatim u svijetu kulture, promicati orguljašku glazbu u našim krajevima jer jedino je glazba univerzalni jezik koji svi poznaju. Te fine vibracije glazbe su lijek za dušu ovome napaćenom kraju i pogled u budućnost. Želim da iz porušenih Vidovica kao feniks iznikne duh pomirenja i mira. Zato su ove orgulje i posvećene kao orgulje mira čiji će tonovi spajati sve dobronamjerne ljude, ističe vlč. Knežević.

Stigli motorima

Početak festivala poseban je i originalan. Umjesto avio ili cestovnim prijevozom, vodeći orguljaši skupa s vlč. Kneževićem stigli su motorima. Umjesto protokolarne atmosfere koja prati duhovne i klasične sadržaje orguljaše su dočekali već u Hrvatskoj dva posavska moto kluba Veterani i Posavac. Bila je to ujedno i najbolja reklama jer je 30-ak motora u defileu ulicama vozilo transparente.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?