ZLOUPORABA

Ministri i njihovi pomoćnici krše zakone koje su donijeli

gabric auto
Ivo Čagalj/Pixsell
15.07.2011.
u 09:53

U samo tri mjeseca na službenim kolima štete od nekoliko desetaka tisuća KM

Učestale prometne nesreće u kojima su krivci bili njihovi ministri ili službenici, natjerali su predsjednika platformaške Vlade FBiH Nermina Nikšića da pokrene pitanje kako se i u koje svrhe koriste službeni automobili izvan radnog vremena. U službenom dopisu od 1. srpnja ove godine SDP-ov premijer traži od Ministarstva okoliša i turizma kako je i zbog kojih razloga tajnica ministarstva Kasema Ćatović službenim vozilom marke toyota Rav 4 prije tri mjeseca u mjestu Hadžići kod Sarajeva uzrokovala prometnu nesreću s velikom materijalnom štetom.

I Kaplan slupao auto

Predsjednik nelegalne Vlade FBiH u dopisu tvrdi da se službeni putnički automobili koristio u privatne svrhe i nakon radnog vremena, što je suprotno njihovoj uredbi i podliježe materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti prekršitelja. Tek što je Nikšić naredio internu istragu, njegov ministar i koalicijski partner u platformaškoj vlasti Samir Kaplan doživio je prometnu nesreću kod Mostara, u kojem je slupan službeni luksuzni automobil marke škoda superb. Prema podacima Odjela za sigurnost prometa MUP-a HNŽ-a, ministar Kaplan je, upravljajući skupocjenim službenim vozilom škoda superb, registracijskih oznaka 770-J-412, koje je u vlasništvu Federalnog ministarstva kulture i sporta, skrenuo s ceste te udario u ogradu obližnjeg vinograda. Interna istraga koju, kao i u slučaju tajnice Ministarstva okoliša i turizma, trebaju pokrenuti vlasti u FBiH, utvrdit će je li se i SDA-ov ministar za kulturu i sport ogriješio o uredbu kojom se regulira uporaba službenih putničkih vozila.

Istraga nije pokrenuta

I sam platformaški premijer najavio je u svom dopisu da je njegova vlada odlučna postići značajne proračunske uštede, zbog čega se postavlja i pitanje naknade štete pričinjene na automobilu koja nije zanemariva. I ministri iz stare federalne Vlade bahato su se ponašali kad je u pitanju uporaba službenih putničkih automobila u privatne svrhe, s kojima se izvan radnog vremena jedino može raspolagati u slučaju smrti člana obitelji ili teške bolesti. Bivši federalni ministar branitelja i invalida rata Zahid Crnkić teško je prošle godine stradao u prometnoj nesreći, izvan radnog vremena i za vrijeme jednog privatnog putovanja, ali ni danas nije pokrenuta istraga o tom događaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?