Zločin kod Bihaća

Ministrant je ubojica svećenika

Konferencija
13.02.2013.
u 10:07

Mladi zločinac rekao našoj novinarki: Bio je divan. Volio se šaliti

Kad je policija došla do župnog stana u Zavalju nedaleko od Bihaća, gdje je Mirjana Dujmović pronašla mrtvog 78-godišnjeg župnika Milu Ivančića, Mate, dečko od nepunih šesnaest godina, bio je jedan od prvih mještana koji se tu došetao. Dok se njegova mati Mirjana kod kuće tresla od šoka jer je na podu hodnika ugledala beživotno zgrčeno i okrvavljeno tijelo svećenika, Mate je stajao ispred župnog stana, pušio i promatrao. Baš kao što je to učinio i dvadesetak sati ranije, kada je iz dvorišta crkve što se nalazi nasuprot župnog stana u društvu dvojice prijatelja iz škole čekao da se vlč. Ivančić vrati kući. Bilo je oko 21 sat kad je župnik u petak, 8. veljače stigao. Mladići su uletjeli za njim, izboli ga nožem čija je oštrica duga 33 centimetra i zatukli kamenom. Tko je prvi zamahnuo, sad ionako nije važno. Policija je utvrdila da su u brutalnom ubojstvu sudjelovala sva trojica, među kojima je jedan ranije evidentiran zbog droge. Kada su zatukli svećenika, mladići su zaključali župni stan i otišli. Namjeravali su se kasnije vratiti po plijen - novac koji je svećenik imao kod sebe. - Kako si Ćića - pozdravio je Mate sumještanina koji je naišao putem kojim je on hodao s prijateljima, 16-godišnjim A. Č. i godinu starijim J. Š.

Prvi put odustali

Možda ih je netko još vidio jer dečki su odustali od prvotnog nauma i vratili se kućama bez novca. Mirjana Dumović kaže da je vidjela kad je svećenik, koji joj je taj dan dao ključeve župnog stana da mu u subotu dođe očistiti peć, oko 21 sat stigao kući. Dva sada kasnije ona je stavila rublje na pranje. Bilo je tu i Matine netom skinute odjeće. Sutradan je Mirjana Dujmović s 11-godišnjom kćeri Anom-Marijom krenula do crkve raspremiti jaslice. Oko 14 sati i 15 minuta pozvonile su svećeniku na vrata. Kako nitko nije otvarao, Mirjana je izvadila ključeve iz džepa, otvorila i prestravljeno pobjegla zajedno s kćeri. Ostatak dana bila je izvan sebe i toliko prestrašena da se, ispričala je, bojala sama otići do kupaone. Zvali su je sa svih strana, mještani su dolazili na njezina vrata, a ona je ponavljala što je vidjela i čudom se čudila tko je to mogao učiniti. O ubojstvu je govorila i kad sam ju u nedjelju vidjela ispred župnog stana. S kćeri Anom-Marijom te sestrom Marijom Bujanović i njezinim sinom Danijelom vraćala se s mise na kojoj je bio i Mate. Pozvala me u svoj dom i još jednom ponovila sve što zna: - Dići ruku na svećenika... Pa, ako je nekome trebao novac vlč. Ivančić bi ga dao, nije moralo ovako završiti. Tko je to mogao učiniti? - pitala se. Je li znala da jedan od krivaca sjedi u njezinoj kuhinji?

Do tada pretjerano nezainteresiran za razgovor koji smo vodili, Mate koji je sjedio na kauču između mlađeg brata Karla i bratića Danijela, odjednom je počeo pričati o župniku:

- Divan je bio. Volio se šaliti s nama mladima kad smo igrali nogomet. Ja sam mu kosio travu oko crkve – ishvalio je pokojnog vlč. Ivančića.

U ponedjeljak ujutro policija je došla po njega. Najprije nije priznao ništa. Iza podneva se slomio i rekao da je kriv. Policija je na njegovoj opranoj odjeći pronašla tragove krvi. Policiju je odveo do njive na kojoj su bacili nož. Mještanin Marko Veljača bio je tu u svojstvu svjedoka. Kaže da je mladić bio hladan, bez emocija, kao da nije ubio. Odveli su ga u Bihać. S njim je, jer je maloljetan, otišla i majka Mirjana Dujmović. Mještan kažu da se bacala po snijegu i plakala. Njezin suprug Nikola Dujmović jučer nije bio raspoložen za razgovor. Sestra Mirjana Bujanović bila je u šoku, ponavljala da ništa ne zna i da joj je Nikola kazao da je Mate u vrijeme ubojstva bio kod kuće.

Mate kolovođa

Mate je, po svemu sudeći, bio kolovođa. Naime, upravo je on uoči lanjskog Božića vlč. Ivančiću ukrao 25.000 kuna koje je svećenik imao jer je trebao platiti majstore za obnovu župnog stana. U Zavalju kažu da je župnik znao tko ga je pokrao, da je to povjerio jednoj časnoj sestri i da Matu, čijoj je obitelji rado financijski pomagao, nije htio prijaviti. Nadao se da će to uspjeti s njim riješiti razgovorom.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, kojoj su nazočili premijer Hamdija Lipovača, ministar unutarnjih poslova Šefik Smlatić, zamjenik načelnika Marijan Šimić, županijski tužitelj Husein Huzeirović, biskup Mile Bogovoić i fra Božidar Blažević govorilo se o vlč.Milinoj dobroti koja ga je na kraju stajala života.

Najveća zapriječena kazna za maloljetnike osumnjičene za njegovo ubojstvo je deset godina zatvora

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije