ISTRAGA

Ministarstvo obrane istražuje gdje je nestalo 11.000 kg eksploziva

eksploziv
26.08.2011.
u 09:43

U ožujku 2005. francuske obavještajne policijske službe raskrinkavaju velik švercerski lanac eksplozivom

Nakon što je Predsjedništvo BiH od njih zatražilo da se u roku od tjedan dana dostavi informacija o tome gdje je nestalo 11.000 kilograma eksploziva (TNT), jučer je Ministarstvo obrane BiH održalo izvanredni kolegij.

Istraga u tijeku

Prema informacijama kojima raspolaže Večernjak, na izvanrednoj sjednici ministarstava odlučeno je da se formira istražiteljski tim koji će točno utvrditi što se dogodilo s tolikom količinom visokorazarajućeg eksploziva. Naši sugovornici ističu da ne mora značiti da je eksploziv ukraden prilikom premještanja iz vojarni na poligon za uništavanje kod Glamoča. Može se, napominju oni, raditi o čistom neslaganju evidencije, pogreškama u papirima, ali to treba utvrditi istražiteljski tim. O švercu eksploziva u BiH pisalo se još od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Čak su američke obavještajne službe krajem devedesetih upozorile mjerodavne vlasti u BiH, kao i zapovjedništvo tadašnjeg SFOR-a i IFOR-a, Eksploziv je tada švercan za pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Kad bi pripadnici međunarodnih stabilizacijskih snaga dopremali prikupljena minsko-eksplozivna sredstva za uništenje, veća količina bi odmah bila isporučivana švercerima oružjem, a lažiranom dokumentacijom naredbodavcima bi se prikazalo da je uništenje provedeno.

Šverc u Francusku

U ožujku 2005. francuske obavještajne policijske službe raskrinkavaju velik švercerski lanac eksplozivom. Zaplijenili su kamion u kojem je bilo skriveno 100 kilograma vojnog eksploziva PEP 500. Tada su uhićeni i kasnije osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne državljani BiH Savo Jungić i Ratko Trivić. Trećeoptuženi Brane Zelenika, ključni organizator švercerskog lanca, osuđen je na 10 godina zatvora u odsutnosti i za njega je izdan uhidbeni nalog. Vozač kamiona i hrvatski državljanin Frano Gavranović osuđen je na šest godina zatvora. Zbog sumnji da bi eksploziv mogao završiti u rukama terorista, zapovjedništvo NATO-ovih snaga u BiH vrši strogi nadzor nad njegovim prometom. Čak su i deminerske postrojbe morale od njih tražiti eksploziv potreban za uništenje mina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?