Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Milanović ide u Vatikan, biskupi strahuju o promjeni ugovora

Predsjednika Vlade na putu papi prati mali gaf, koji se zbio lani za Papina posjeta Hrvatskoj kada se Milanović nije htio pridružiti javnoj i kulturnoj eliti u HNK na susretu s Benediktom XVI.
09. rujna 2012. u 10:00 2 komentara 6 prikaza
'15.07.2011., Zagreb - Hrvatski sabor. Konferencija za medije povodom potpisivanja  Sporazuma o zajednickom nastupu na parlamentarnim izborima izmedju  SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a odrzana je na Markov
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Premijer Zoran Milanović sljedećeg mjeseca ide u posjet poglavaru Katoličke crkve papi Benediktu XVI. Kako doznajemo, posjet je inicirao premijer Milanović, a njegov odlazak u Vatikan neslužbeno su nam potvrdili Večernjakovi izvori u Rimu. Iz Vlade još ne žele dati službenu informaciju i objaviti točan datum odlaska, ali prema našim informacijama susret će se sigurno dogoditi krajem listopada.

No, ono što sve najviše zanima glavna je tema susreta hrvatskog premijera i Svetoga Oca. Zacijelo će biti riječi o političkom stanju u Hrvatskoj i regiji (s naglaskom na BiH), ali crkvenim kuloarima kruži informacija da će premijer inicirati razgovore o reviziji jednog dijela ugovora između Vatikana i Hrvatske. Odnosno, nagađa se da će se tražiti smanjenje iznosa koji Crkva prima iz državnog proračuna, a koji je definiran gospodarskim ugovorom između Svete Stolice i Hrvatske.

– Moguće je da to bude tema razgovora. Crkva se dosad sama trebala odreći polovice koju prima u krizi! Bila bi to s jedne strane lijepa gesta, a s druge poruka da dijeli sudbinu s državom i narodom u ovim teškim vremenima. Čak i da se dogovori da se taj iznos smanji, nadamo se da neće dirati u onaj dio ugovora koji regulira povrat oduzete imovine Crkvi – kaže naš crkveni izvor.

>> Radio Vatikan: Milanović umišljen kada spominje Duha Svetoga

Tema će biti i Dajla

No, mišljenje o novcu koji Crkva (kao i sve ostale vjerske zajednice) dobiva iz proračuna podijeljeno je u samoj Crkvi. Iako dio svećenika, poput našeg sugovornika, smatra da bi taj iznos mogao biti i znatno manji, dio klera i biskupa ne želi niti čuti da se takne u pitanje financija. Drže da je Crkva zaslužila taj novac i da joj on treba za karitativne potrebe, gradnju i održavanje crkava te naknade kleru i da bez njega ne mogu funkcionirati.

– Taj se novac opet, na neki način, vraća državi. S druge strane, otkad smo počeli dobivati novac iz proračuna, znatno se smanjio milodar vjernika, a pomoći izvana uopće nema. Dakle, bila bi to prava financijska katastrofa ako se smanji taj iznos, koji je ionako beznačajan iz perspektive države – kaže naš sugovornik iz Crkve koji je protiv diranja u financije.

Crkva je tako lani poslala i prvi izvještaj o distribuciji novca koji dobiva iz proračuna. No, taj izvještaj nimalo nije oduševio Ministarstvo financija, jer se iz njega vidjelo samo koliko je HBK dodijelio nekoj (nad)biskupiji i koliko je ona potrošila na spomenute tri aktivnosti i nimalo nije nalik na formu koju trebaju ispuniti svi ostali korisnici proračunskog novca.

Crkva se u posljednje četiri godine odrekla otprilike 180 milijuna kuna upravo zbog krize i biskupi u većini drže da nema potrebe dirati u odredbe ugovora (premda on predviđa da se iznos može smanjiti ako se promijene okolnosti), nego da se svake godine može ugovorena svota smanjiti.

Premijer Milanović na početku mandata izrijekom je rekao da se neće dirati u ugovore s Vatikanom, no takav stav ne dijeli cijelo njegovo okruženje. Veliki su pritisci da se i Crkva, kao i većina korisnika proračuna, mora u krizi odreći dijela planiranog novca. Jedna od tema hrvatskog premijera i pape sigurno će biti i pitanje Dajle, koja je trenutačno na Upravnom sudu, ali i Vatikan i Hrvatska misle da bi se ono trebalo riješiti političkim putem, jer su veliku štetu dosad zbog Dajle pretrpjele obje strane.

Račan posjetio Ivana Pavla II.

Premijeru Milanoviću to bi bio prvi susret s poglavarom Katoličke crkve. Iz perspektive dugogodišnje Vladine politike to nije ništa novo, jer svaki premijer, u pravilu, nekoliko mjeseci nakon preuzimanja vlasti upriličuje posjet Vatikanu. Činili su to HDZ-ovi Ivo Sanader i Jadranka Kosor, ali i pokojni Ivica Račan, koji se u svibnju 2000. susreo s papom Ivanom Pavlom II. i to u vrlo srdačnom razgovoru.

Doduše, premijera Milanovića na putu papi prati mali gaf, koji se zbio lani za papina posjeta Hrvatskoj kada se Zoran Milanović, kao ondašnji lider oporbe, nije htio pridružiti javnoj i kulturnoj eliti u HNK na susretu s Benediktom XVI. zbog toga što je poziv dobio na saborsku, a ne stranačku adresu. Mnogi su to tada protumačili namjernim izbjegavanjem dolaska na susret s poglavarom Katoličke crkve, premda je Milanović naknadno došao u HNK.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Izbacivala vjeronauk iz škola, a

Izbacivala vjeronauk iz škola, a sad u komisiju za vjeronauk

U državnu komisiju za pitanje vjeronauka u školama ušla je donedavna zagovornica izbacivanja vjeronauka iz škola SDP-ova zastupnica Marija Lugarić, sadašnja desna ruka ministra obrazovanja Željka Jovanovića. Kako je objavila Izvještajna katolička agencija, Želimir Janjić, supredsjedatelj Mješovita povjerenstva Republike Hrvatske i Crkava za vjeronauk u javnim školama i vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama, razriješen je (kao i predstavnici Vini Rakić, Ivan Milanović Litre i Marija Ivanković), a supredsjedateljicom Povjerenstva imenovana je Marija Lugarić te predstavnicima Zdenka Čukelj, Marija Ivanković i Franjo Dubrović, tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, koji je predstavnik po položaju.

Ateist koji se zaklinje u Boga i citira

Ateist koji se zaklinje u Boga i citira biblijske psalme

Vatikanski poglavar prima sve državnike, bez obzira na njihovu vjeru i svjetonazor, odnosno jesu li praktični vjernici ili agnostici te ateisti. Štoviše, Vatikan se posebno trudi u zemljama s naglašenom agnostičkom vlašću nastoji uspostaviti dobar odnos. Premijer Milanović u javnosti se deklarirao kao ateist, premda je primio sakrament krštenja (koji se ne da obrisati ili poništiti) u Katoličkoj crkvi pa je prema tome formalno kršćanin, odnosno rimokatolik. No, mnoge u javnosti odnedavno čudi premijerovo zazivanje imena Božjeg u raznim prigodama kao učestale poštapalice. Na posljednjoj sjednici Vlade čak je citirao jedan psalam iz Biblije kako bi dao osobno jamstvo za svoje političko obećanje: "Ako te zaboravim Slavonijo (Jeruzaleme - op.), neka mi se desna ruka osuši!" Što su neki crkveni cinici prokomentirali: "Ma nije se valjda obratio!"

  • Deleted user:

    Taj u Vatikanu Papu nece no vidjeti.Primit ce ga 3-ci padtajnik. A ako hace vidjeti Papu morati ce ici na opcu audijenciju.

  • krtica:

    Ne samo na opcu audijenciju nego i na ispovijed prije audijencije!