Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Metković 50 god. besplatno koristi vodu iz Čapljine!

To je jedan od 11 prekinutih sustava vodoopskrbe između BIH i Hrvatske u kojima je izvor u jednoj, a korisnici u drugoj državi
29. rujna 2010. u 08:00 0 komentara 63 prikaza
vodovod
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Uz pitanja i tekuće potrebe vodoopskrbe općine Čapljina ovih je dana aktualiziran i jedan vodovodni slučaj koji ima i - međudržavni predznak.

Radi se o vodovodu u Doljanima u čapljinskoj općini kojim se već desetljećima opskrbljuju i potrošači u susjednom Metkoviću u Republici Hrvatskoj. O tome se moglo čuti i na nedavnoj sjednici Općinskoga vijeća Čapljine.

- Još od 1958. godine, znači prije pune 52 godine, s ovog se vodovoda opskrbljuje Metković koji do dan danas nije ništa učinio ili pak platio kako bi se riješilo pitanje vodoopskrbe i reguliralo nešto oko otpadnih voda i kanalizacije u Doljanima. Cijelo to vrijeme Metković ima našu vodu, a ništa ne čini na rješenju problema odvodnje na ovom području. I tako Metković već više od 50 godina ima jako jeftinu vodu, a Doljani i općina Čapljina zauzvrat nemaju ništa - upozorio je vijećnik u Općinskome vijeću Čapljine Mato Vekić iz Doljana koji kaže da jako dobro poznaje problematiku vodoopskrbe tog dijela čapljinske općine, na samoj granici s Republikom Hrvatskom. Stoga je vijećnik Vekić uputio apel Općinskom vijeću i čapljinskom načelniku da se ide u rješavanje tog pitanja s Metkovićem.

- To je jedan od jedanaest prekinutih sustava vodoopskrbe između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u kojima je izvor u jednoj, a korisnici u drugoj državi. Općina Čapljina nema nadležnosti za rješavanje ovog i sličnih slučajeva, koji se mogu rješavati samo međudržavnim sporazumom. Tek tada će lokalna vlast moći pristupiti rješavanju takvih pitanja. Naravno da smo zainteresirani da tu svoju vodu iz Doljana naplatimo po jednoj solidnoj cijeni. No, već sam istaknuo kako je to, u prvom redu, pitanje međudržavnog dogovora i sporazuma - istaknuo je u povodu ovoga problema s vodom čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.