KAOS

Međunarodna zajednica u BiH najzabrinutija nakon Daytona

Dayton
REUTERS
21.10.2010.
u 08:33

Brojni dogovori iz Daytona grubo su izigrani na posljednjim izborima na štetu Hrvata u BiH

Međunarodna zajednica ozbiljno je zabrinuta zbog trenutačnog stanja nastalog nakon posljednjih izbora u Bosni i Hercegovini budući da se stvorilo najgore, ‘nepodnošljivo’ ozračje i umjesto prvotnog zadovoljstva zbog šoka koji su prouzročile promjene u Federaciji, postalo je jasno da država BiH klizi u najneizvjesnije razdoblje poslije Daytona.

Zaraćene strane

Tri su nezaobilazne činjenice obilježile izbore, što će biti velik problem riješiti i u predstojećem razdoblju s krajnje neizvjesnom uspostavom vlasti i četverogodišnjim održanjem stanja. Svjesni su toga u međunarodnoj zajednici zbog čega su se, kako doznajemo u diplomatskim krugovima, administracije svjetskih sila uključile u pokušaj pomirenja i stvaranja koalicije koja bi odražavala najrealnije stanje nakon posljednjih izbora. SNSD i SDP su osvojili najveći broj glasova kod Srba i Bošnjaka, a HDZ BiH kod Hrvata. Srpski lider Milorad Dodik ni u kojem slučaju ne želi Zlatka Lagumdžiju na čelu Vijeća ministara zbog prijetnji mogućim ratom. Lagumdžija je za to optužio Dodika. No, Dodik je jučer javno poručio da će podržati predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića kao mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH, odbivši bilo kakvu mogućnost da podrži lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju za tu funkciju.

- Predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću treba omogućiti da bude politički predstavnik hrvatskog naroda na mjestu predsjedatelja Vijeća ministara BiH, a mi ćemo tražiti Ministarstvo vanjskih poslova, naglasio je Dodik. Istodobno, posljednji su izbori kao treći čimbenik potvrdili gotovo gubitničku poziciju Hrvata koje iz Federacije, prije svih, nastoji eliminirati bošnjačka koalicija SDP-SDA, dok su pak u Republici Srpskoj srpske stranke SNSD, DNS i PSP izabrale potpredsjednika RS-a i zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a. U međuvremenu su nastavljeni vrlo živi kontakti između različitih političkih stranaka iz dva naroda u pravcu slaganja nove vlasti temeljem izbornih rezultata posljednjih izbora.

Susret HDZ 1990 - SDA

Samo dan nakon ‘neformalnog’ susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, kako su naveli iz HDZ-a 1990, predsjednik te stranke Božo Ljubić jučer je s izaslanstvom stranke razgovarao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem. Dva predsjednika razmijenila su gledišta o stanju nastalom nakon posljednjih izbora. Istodobno, čelnici Narodne stranke Radom za boljitak, braća Jerko i Mladen Ivanković Lijanović, razgovarali su jučer s liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom. Sugovornici su dogovorili i prve konkretne korake koji se odnose na formiranje zakonodavne vlasti na svim razinama vlasti u BiH.

Ključne riječi

Komentara 3

DA
darmar
19:41 21.10.2010.

Bosnjacka politicka elita, bez obzira lijevog - SDP ili desnog usmjerenja - SDA, slaze se u jednom: jacanje entiteta FBiH i drzave BiH, naravno na racun Hrvata. Kad ne mogu ugasit RS i ojacat drzavu BiH, opredijelili su se za jacanje FBiH, dakle 51% teritorije BiH. To ce se ostvarit sto ce u buducu vlast na razini zupanija i FBiH ukljucit male strancice s hrvatskim predznakom poput Ljubiceva HDZ1990, HSP i Stranke za boljitak brace Lijanovica, a iskljucit najjacu hrvatsku stranku HDZ BiH. Davanjem fotelja Bozi Ljubicu, Martinu Raguzu, Jurisicu i Lijanovicima, zadovoljit ce se njihova glad za vlasti i foteljama, a bosnjacka poiticka elita ce moc reci svijetu imamo hrvate u vladama. I moc ce radit sto hoce: prenosit ovlasti s zupanija na entitetsku razinu FBiH u kojoj suvereno i prepotentno vladaju bosnjaci. Ponavlja se proslost, kad su gladni hrvatski plemici u ondasnjoj BiH, za racun svog glada za foteljama, pozvali Osmanlijsku Tursku da zauzme BiH. To ce bit i sada: razni Ljubici, Raguzi, Jurisici i Lijanovici, udruzit ce snage sa bosnjackom elitom, za rad svojih par foteljica i kapi vlasti, i omogucit bosnjacima da ovladaju kompletnom 51% teritorijom BiH.

AP
apavlovi
08:57 22.10.2010.

Ovaj scenarij je dugo planiran u Bošnjačkom političkom klubu.Ali im neće uspjet.Hrvtaima su sad dali do znanja da jedino kroz treći entitet mogu ostvariti svoju nacionalnu ravnopravnost.Inače će im uvijek Bošnjaci nametati svoja rješenja koja nikako ne vode napretku nego nestanku Hrvata u BiH.Evo nam slika od rata na ovamo veliki dio hrvata je nestao iz BiH.Zašto i gdje su.

OB
-obrisani-
02:47 23.10.2010.

BiH je umjetna tvorevina, a povijest pokazuje da sve umjetne tvorevine nemaju dugi vijek.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?