EPIDEMIJA

Maturanti ali i profesori iz Viteza obolili od zaušnjaka

zausnjaci
Srećko Stipović
04.06.2011.
u 13:10

Šest profesora je odsutno. Četvero zbog zaušnjaka, jedan pak zbog salmonele, a jedna trudnica ne dolazi jer je strah

Epidemija zaušnjaka u srednjobosanskoj županiji još uvijek traje ali je u opadanju broj oboljelih. Najviše oboljelih u Travniku, Novom Travniku i Vitezu. Pet profesora i isto toliko maturanata ne dolaze na nastavu u Srednjoškolskog centra «Vitez» u Vitezu. Federalni Zavod radi na nabavci cjepiva za one koji se nisu cjepili od ove zarazne bolesti. U srednjobosanskoj županiji od kraja 2010. godine do prvog lipnja 2011. obolilo je od zaušnjaka 1700 osoba pretežno srednjoškolaca i studenata.

Zahvaćena cijela županija

Primarijus dr. Sejo Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo srednjobosanske županije potvrdio nam je ovu informaciju te dodao: - Epidemija je počela iz Travnika, zatim se proširila na Novi Travnik i Vitez da bi do danas zahvatila cijelu županiju. Epidemija zaušnjaka proglašena je na razini Federacije BiH, a najčešće obolijevaju od ove bolesti srednjoškolci i studenti. Upravo su to djeca rođena u vrijeme rata na ovim prostorima kada nije bilo vakcina za djecu. Prema našim praćenjima epidemija zaušnjaka polako jenjava, odnosno povlači se a to smo primjetili proučavajući podatke o oboljelim. Krenula je iz Travnika a sada je najmanji broj oboljelih upravo o tom gradu. Najvažnija prevencija je cijepljenje djece do 14 godina od zaušnjaka a prema podatcima kojima raspolažem Federalni Zavod za javno zdravstvo već radi na nabavci dodatnih količina cjepiva za one koji se nisu u vrijeme rata uspjeli cjepiti protiv ove zarazne bolesti» kaže nam dr. Karakaš. U srednjoškolskom centru Vitez prava uzbuna. Šest profesora je izvan nastave. Četvero zbog zaušnjaka, jedan zbog salmonele, a jedna trudnica ne dolazi na nastavu jer se plaši zaraze zaušnjacima. Nekoliko maturanata je također zaraženo zaušnjacima. - Petnaest dana nakon maturalne zabave došlo je do oboljenja i profesora i maturanata.

Pretpostavljamo da je netko od njih već bio zaražen pa se zaraza proširila i na ostale. Dobili smo ponudu od drugih škola da nam pomognu profesori kako bi školsku godinu priveli kraju a za one maturante koji su dobili zaušnjake naknadno ćemo organizirati maturski ispit» izjavio nam je ravnatelj srednjoškolskog centra u Vitezu profesor Vatroslav Matić.

Ljekarne naplaćivale lijek

Na kraju zanimljivo je napomenuti da su mnoge ljekarne u Srednjobosanskoj županiji naplaćivale lijekove oboljelim od zaušnjaka iako to po Zakonu ne smiju jer se radi o zaraznoj bolesti. Kada se pojavila epidemija zaušnjaka 2000. godine u Srednjobosanske županije, trajala je pune tri godine. Koliko će ova to nitko sa sigurnošću ne zna. Zaušnjaci su akutna, infektivna bolest, koja zahvaća jednako i muškarce i žene, a najčešće se pojavljuje kod djece od 5 do 10 godina, ali može se pojaviti i kod odraslih osoba. Bolest se prenosi sa čovjeka na čovjek, a manifestira pojavom edema na žlijezdama slinovicama, s karakterističnim bolom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?