Vinska svečanost

Martinjska fešta uz hercegovačka vina

Martinje
12.11.2012.
u 09:41

Na slavlje pristigli autobusima čak i iz Crne Gore!

- Koliko ja znam, ovo je najveća, najspontanija i najveselija vinska fešta u BiH i Hrvatskoj. Svake godine na Martinje iz Dubrovnika stignem na ovu jedinstvenu svečanost u slavu i čast hercegovačkih vina i ovdašnjih vinogorja. Znam da ću tu sresti brojne prijatelje iz moje Hercegovine, rodnog Širokog, ali i čitave BiH pa i Hrvatske. Svaka čast organizatorima hercegovačkog Martinja, valja im nazdraviti – kazao je Vlado Vukoja Ćićo, dubrovački ugostitelj, koji je s družinom dubrovačkih ugostitelja i trgovaca stigao na Martinje, tradicionalnu vinsku svečanost, što je tvrtka “Vina Zadro” tradicionalno priređuje u prostorima Vinarije Domanovići.

Martinjska guska

Blizu 2000 nazočnih na ovoj velikoj fešti, uz kušanje zlatnih kapi Vina Zadro, krijepilo se tradicionalnim hercegovačkim gastronomskim đakonijama, a na pladnju našla se i pečena martinjska guska. Uz janjetinu s ražnja, slasne zalogaje s roštilja, uštipke, Livanjski i sir iz mijeha, uz salve smijeha zaorila se ganga i uz najveću vinsku bačvu u BiH, u kojoj se nalazi više od šesnaest tisuća litara vina! Nekoliko glazbenih skupina zabavljalo je okupljeno mnoštvo u slavu i čast mladog vina. Autobusima i osobnim vozilima stigli su brojni gosti iz Dubrovnika, Splita, Makarske, Metkovića, Banje Luke, Sarajeva, Tuzle i – Crne Gore! Blagdan svetog Martina pada 11. studenoga, a naziv Martinje najprije se počeo rabiti u Hrvatskom zagorju. No, šaljivi običaj „krštenja mošta“ iz sjeverozapadne Hrvatske, posebno Hrvatskog zagorja, poznat kao Martinje, koji pada na blagdan svetog Marina, zahvaljujući medijima proširio se po Hrvatskoj i stigao u Hercegovinu. U Hrvatskom zagorju tradicionalno na Martinje, prazniku obilja, priređuju se prave gozbe, a glavni gastronomski sastojak te gurmanske fešte je pečena guska (martinjska guska). U Hercegovini bio je običaj da se na Sve svete otvaraju bačve uz pršut i sir iz mijeha. No, valja nazdraviti i svetom Martinu, koji je živio u 4. stoljeću, a ubrzo nakon njegove smrti postaje zaštitnikom vojnika, vinara, vinogradara i ugostitelja. Kušalo se mlado vino. U tvrtki “Vina Zadro” kažu da su ljetna suša i velike vrućine nešto umanjile prinose, ali da gotovo idealan omjer šećera i kiselosti grožđa jamči da će vina berbe 2012. biti među najkvalitetnijima posljednjih godina. Bilo je razloga da se nazdravi i pjenušcem Domano, jedinim bh. šampanjskim vinom, kojeg proizvodi upravo tvrtka Vina Zadro. Inače, tvrtka Vina Zadro d.o.o. Čapljina utemeljena je 1996. i izgradila je vinariju na temeljima vinarskog podruma nekadašnje Zemljoradničke zadruge u Domanovićima,

Veliki vinogradi

- Vina Zadro sustavno proširuje sirovinsku osnovicu podizanjem novih vinograda. Također, polako pravimo osmišljene marketinške poteze s tvrtkom MCI iz Širokog Brijega, koja je poznati distributer poljoprivredno- prehrambenih proizvoda. U posjedu ove tvrtke nalaze se vinogradi na položaju Humčine i Bogoševac, lokalitetu Trijebanj, općina Stolac, Imanje, Matičnjak, Milinovača, Mitrovača na lokalitetu Domanovići, općina Čapljina, ukupne površine 26 hektara, kazali su nam iz vinarije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?