ODLUČENO

Marina Pendeš ostaje u ministarstvu obrane BiH

pendeš
VL FOTO
17.01.2012.
u 09:46

Tijekom sjednice razmatralo se i pismo kojega su uputili dužnosnici iz ovoga dijela BiH oko stranačkih kadroviranja, a razmatralo se i neglasovanje Nike Lozančića za predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu

Predsjedništvo HDZ-a Bosne i Hercegovine jučer je podržalo postizanje dogovora oko vlasti kojega je dogovorilo šest vodećih stranaka u BiH čime je okončana najduža kriza u povijesti ove zemlje. Čelništvo ove stranke je jednoglasno poduprlo, i unatoč tome što je oko toga postignuta suglasnost u telefonskim konzultacijama oko vodećih dužnosnika koji su predloženi na pozicije u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Valja reći da je uz Vjekoslava Bevandu kao mandatara koji je jučer započeo konzultacije oko sastava novoga Vijeća ministara ova stranka očekivano kandidirala aktualnog ministra pravde Barišu Čolaka na novi četverogodišnji mandat u ovome resoru koji je pri raspodjeli funkcija pripao ovoj stranci.

Pendeš ili Marin

Iako se unutar stranke razmišljalo oko toga da se na mjestu zamjenika ministra obrane nađu Marina Pendeš ili pak Slavko Marin koji je do sada bio zamjenik ministra u resoru izbjeglica i ljudskih prava, ipak će ovu funkciju nastaviti obnašati M. Pendeš koja je to radila i u proteklome mandatu. 
Za sve razgovore koje je vodstvo stranke vodilo sa šestorkom ali i oko postizanja posebnog sporazuma sa Socijaldemokratskom partijom BiH , predsjedništvo HDZ-a BiH je dalo jednoglasnu potporu, saznaje se nakon sjednice čelništva ove stranke. Ova će stranka inače kao druga imati konzultacije s mandatarom Vjekoslavom Bevandom oko kadrova koji će se naći u Vijeću ministara ali i programskih ciljeva koje se očekuju od novoga Vijeća ministara. Predsjednik ove stranke Dragan Čović izvijestio je Predsjedništvo stranke i oko razgovora koje je imao s dužnosnicima u Hrvatskoj koji su prema tim riječima poduprli principijelne zahtjeve ali i izrazili očekivanje da hrvatski dužnosnici u BiH budu predvodnici procesa koji bi vodili ovu zemlju u Europsku uniju. Također će se u sljedeća dva - tri mjeseca najavio je Čović, intenzivirati razgovori s predstavnicima vodećih zemalja Europske unije ali i SAD-om kako bi se mogli početi voditi reformski procesi.

Izmjene ustava

Po Čovićevim riječima koje je iznio na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva stranke potrebno je u ovoj godini pokrenuti pitanje ustavnih promjena i izmjena Izbornoga zakona. Pri tome je istaknuo kako je Hrvatima trenutačno najvažnije osigurati da se ne može manipulirati s većinskom političkom voljom Hrvata u ovoj zemlji. Reforme Ustava trebale bi po njemu dovesti Hrvate u istu ravan s Bošnjacima i Srbima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?