Papina sestra

Maria Elena: Prvi put papa je iz Latinske Amerike, i to baš moj brat!

papa
Reuters/Pixsell
15.03.2013.
u 12:00

I Jorgeov otac zvao se Franjo pa je ime vjerojatno uzeo kao sjećanje na njega

Eksplozija sreće izazvana viješću o izboru argentinskog kardinala odjeknula je i u kući njegove sestre, u argentinskom gradiću Ituzaingó, širem predgrađu Buenos Airesa u kojem živi oko 104.700 stanovnika.

– To je bio veliki šok. Još uvijek ga proživljavam. Jednostavno ne mogu vjerovati da je postao papa, to nisam očekivala – ističe María Elena Bergoglio, sestra novoizabranog pape.

Poletio u zagrljaj majci

– Ovo je povijesni trenutak. Prvi put papa je Latinoamerikanac, iz Argentine, i to baš moj brat. Ne mogu vjerovati! – kaže.

Njen sin i papin nećak, José Bergoglio (23), govori:

– Bio sam na poslu i pratio konklavu na internetu kada su rekli da je izabran. Preplavili su me osjećaji. Nisam mogao vjerovati. Kakvo iznenađenje!

U trenu je istrčao s posla te poletio u zagrljaj majci.

José je očekivao povratak svog ujaka 23. ožujka, no sada je jasno da donedavnog kardinala Buenos Airesa još dugo neće vidjeti. Ponizan i rezerviran, papa nije govorio puno o svojoj obitelji s kojom ima prisan odnos.

On je najstariji od petero djece – dvojica braće Alberto Horacio i Oscár Adrian te sestra Marta Regina više nisu živi.

Njegova sestra María Elena, u čijoj kući vlada neopisivo veselje, osim Joséa ima i sina Jorgea. No oni nisu i jedini papini nećaci. I sin njegove pokojne sestre, José Luis, svećenik je, isusovac. Zanimljivo da se papin otac zvao José Mario Francisco (Franjo), pa je moguće da je odabir papinskog imena Franjo ujedno sjećanje na oca. S ljubavlju se uvijek prisjećao i majke Regine Marije Sívori koja je ostala paralizirana nakon petog porođaja.

Papino obraćanje u Vatikanu obitelj je gledala na televiziji. Obitelj se, preplavljena emocijama, prisjećala zajedničkih trenutaka i anegdota.

Donijet će Crkvi dobro

Posljednji put kada ga je nećak José vidio nisu razgovarali o izboru, međutim bilo je jasno da je ta mogućnost postojala. Drugi nećak, Hugo Bergoglio kaže:

– On je osoba velikog intelektualnog i duhovnog kapaciteta te sam siguran da će donijeti dobro Crkvi. Tako je bilo svuda gdje je on bio.

– Njega vole obični ljudi – dodaje. Ni Hugo još uvijek ne može vjerovati da mu je ujak novi papa. I među daljim članovima obitelji bilo je suza radosnica.

Prvi članovi obitelji Bergoglio, na čelu s bakom Rosom, stigli su u Argentinu iz Italije 1929. Rosa je bila oprezna pa je u ovratniku čuvala obiteljski novac skrivajući ga od mogućih lopova. Osim nešto novca, talijanski imigranti sa sobom su donijeli i znanje pripremanja špageta, napose milaneze, obroka često služenog u toj obitelji nakon dolaska u novu zemlju.

Obitelj je bila izuzetno religiozna pa su se i papini roditelji upoznali za druženja koje je organizirala Crkva.

– Moramo se moliti za njega jer je iznimno težak život u današnjem svijetu, a i Crkva proživljava teške trenutke – napominje papina sestra María Elena.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije