Zdravstvo

Manji broj pretraga zbog uvođenja novog sustava

Dom zdravlja
14.09.2012.
u 10:02

Kontrolne pretrage krvi u Domu zdravlja Mostar se odgađaju zbog uvođenja novog informatičkog sustava. Stanje će se normalizirati za 15-ak dana

Analiza nalaza krvi u Mostaru ovih dana radi se po posebnom režimu. Nekolicina čitatelja Večernjeg lista je dojavila kako nisu mogli dobiti uputnice liječnika za pretrage krvi. - Liječnici su nam rekli kako se radi po posebnom režimu, te kako se uputnice sada daju samo hitnim slučajevima. Očito operacija na koju sam trebao ići nije bila hitan slučaj - govori nam jedan od naših čitatelja.

Navodi iz Doma zdravlja

Odgovore smo potražili u mostarskom Domu zdravlja. Kako su nam rekli medicinski djelatnici s kojima smo razgovarali, već neko vrijeme se radi po posebnom programu, a takvo stanje bi moglo potrajati još petnaestak dana. - Ne mogu vam reći ništa osim toga da liječnici koji su razgovarali s pacijentima koji su vas kontaktirali nisu ništa slagali - rekla nam je jedna službenica u Domu zdravlja Mostar. Nešto kasnije smo preciznije odgovore potražili kod ravnatelja Doma zdravlja Mostar dr. Davora Pehara. On je odbacio navode kako se radi o bilo kakvim problemima s nabavom reagensa potrebnog za analizu krvi ili pak tvrdnje naših čitatelja kako se nalazi rade samo osobama koje su smrtno ugrožene. - Mi u Domu zdravlja Mostar sada uvodimo novi informatički sustav. Kako bi taj proces prošli bez većih komplikacija odlučeno je da se za nekoliko dana odgode kontrole koje su pacijenti trebali imati. Na taj način smo smanjili broj pacijenata koji nam dolazi i oni koji ovaj tjedan ne mogu uraditi pretrage krvi, to će moći učiniti idući tjedan. Sve radimo kako bismo u što kraćem roku radili u punom kapacitetu - rekao nam je jučer ravnatelj Pehar.

Demantiji navoda

Dodao je kako nisu točni navodi da pretrage mogu raditi samo smrtno ugroženi pacijenti, te je smatra kako se radi o pogrešnoj interpretaciji riječi liječnika. - Ako netko dobije takav odgovor liječnika, neka se slobodno obrati ravnateljstvu i mi ćemo riješiti taj problem. Sigurno nismo u situaciji gdje samo smrtno ugroženi pacijenti mogu raditi pretrage krvi, to nema veze s istinom. Uvođenje novog informatičnog sustava je u završnoj fazi i očekujemo kako ćemo uskoro raditi u punom kapacitetu - zaključio je dr. Pehar. Inače, veliki broj ljudi svakodnevno radi pretrage krvi u mostarskom Domu zdravlja, a u jutarnjim satima se na vađenje krvi čeka i po dva sata. Odgađanje analiza krvi izazvalo je nelagodu kod pacijenata, a kako su nam rekli naši čitatelji, umjesto u Domu zdravlja Mostar oni će ovih dana pretrage krvi raditi u privatnim laboratorijima koji rade u Mostaru. - Nemam strpljenja čekati još 10 dana za običnu analizu krvi - ljutito je poručio jedan od naših čitatelja u telefonskom razgovoru.

Ključne riječi

Komentara 1

NO
nostra
10:24 14.09.2012.

A da li se gospoda sjetila postaviti informaciju na web stranicu, npr.? Ili nekako upoznati građane zašto su se ograničile analize .... I kad ih plaćamo da rade svoj posao moraš informacije na kapaljku dobivati. Užas i sramota.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?