UGOSTITELJI

Mafija ima lanac restorana

ristorante
23.07.2010.
u 13:59

Oko pet tisuća restoranata sa oko 12 tisuća zaposlenih i dohotkom od milijarde eura godišnje je u rukama mafijaških šefova koji kroz davanje ugostiteljskih usluga peru novac zarađen krijumčarenjem droge

RIM – Najveći lanac restorana u Italiji drži mafija. Oko pet tisuća restorana sa oko 12 tisuća zaposlenih i dohotkom od milijarde eura godišnje je u rukama mafijaša. Nije to lanac restorana s jedinstvenim znakom, jednom markom, već je u rukama mafijaških šefova koji kroz davanje ugostiteljskih usluga peru novac zarađen krijumčarenjem droge. Međusobno nisu, dakako, povezani, ali ako ih se računa kao lanac restorana u rukama mafije, onda on zarađuje 10 puta više od lanca Sebeto (unutar kojeg su Rosso pomodoro, Anima e Cozze), ili 15 puta više od lanca Fratelli La Bufala. Istina taj lanac zarađuje “samo” 25% od onoga što zarađuje Autogrill, koji ima 5.300 restorana, uglavnom na autoscestama, u 42 zemlje. Mafijaši drže restorane u Rimu, Milanu, regijama Toscani, Emiliji, Liguriji, odnosno drže 15% od ukupnog ugostiteljskog sektora.

Obitelj Piromalli iz Gioia Taura imaju restorane u Rimu i na jezeru Garda, mafijaš Coco Trovato iz Catanzara ima lokale u Leccu i Milanu, obitelj Schiavone iz San Cipriano d'Aversa imaju restorane u središtu Rima, u Ostiji i u Fimicinu, itd. Snage sigurnosti zapljenjuju svake godine stotinjak restorana u mafijaškim rukama. Vrijednost zapljenjene imovine je u omjeru više stotina mlijuna eura. No, mafijaši uvijek nalaze načina da se dokopaju novih. Naime, vlasnici u financijskim teškoćama traže financijsku pomoć od zelenaša, koji su gotovo uvijek povezani s mafijašima. Kada vlasnik restorana ne može vratiti posuđene novce na scenu dolaze mafijaši. Preuzimaju vlasništvo s time što u njima ostaju isti ljudi, zajedno s bivšim vlasnikom, koji je u rukama mafijaškog šefa. Zbog toga je istrazi teško otkriti koji je restoran u mafijaškim rukama.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije