Smrt na autocesti

Mađari dižu optužnicu protiv Radimira Čačića

'26.04.2011., Zagreb - Hotel International. Okrugli stol HNS-a i HSU-a o reformi mirovinskog sustava. Radimir Cacic, Silvano Hrelja, Zeljko Semper Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
10.05.2011.
u 08:05

Istragom je utvrđeno da je čelnik HNS-a nesreću skrivio iz nehaja, no postoji osnovana sumnja za kaznenu odgovornost. Kazna je od jedne do pet godina

Mađarska policija zatražila je od nadležnog tužiteljstva da protiv čelnika HNS-a Radimira Čačića podigne optužnicu zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama iz siječnja 2010. godine. Istragu je vodila policijska uprava županije Somogy, Odjel za cestovni promet.

Tužiteljstvo odlučuje

Utvrdili su da postoji osnovana sumnja za Čačićevu kaznenu odgovornost, doznajemo iz mađarskih pravosudnih krugova. U spisu koji su proslijedili nadležnom tužiteljstvu na daljnje odlučivanje navode da je Čačić nesreću skrivio iz nehaja i pozivaju se Kazneni zakon Mađarske. Predviđena kazna po tom je propisu od jedne do pet godina zatvora.

Radimir Čačić zasad nije se javljao na naše pozive

Prometnu nesreću skrivio je 8. siječnja 2010. godine kod mjesta Sávoly, na 118. kilometru autoceste prema Budimpešti. Čačić je bio za upravljačem stranačkog Chryslera i na tom se mjestu sudario sa Škodom koju je vozila Katalin Lipták (58). Njezin dvije godine stariji suprug György Lipták umro je u bolnici u Kaposvaru dan kasnije. U istoj bolnici desetak dana poslije umrla je i druga stradala osoba iz škode, majka Kataline Liptak, Imréné Antal (81).

Nakon što je doznao da je preminuo György Lipták, Radimir Čačić je posredstvom PR agencije poslao priopćenje u kojem se navodilo da je do nesreće došlo zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na cesti, prouzročenih kišom i skliskim kolnikom. Šef HNS-a ustvrdio je i da je vozio sporijim trakom te da nije bio pod utjecajem alkohola. Međutim, najprije mađarski cestari, a kasnije i snimke očevida demantirali su njegove tvrdnje o lošim uvjetima. Utvrdili su da je tog dana samo padala kiša.

Cijeli tekst o optužnici protiv Čačića te pismo Večernjaku jedine preživjele iz Škode Katalin Liptak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

RO
RobyRoby
10:54 10.05.2011.

Pa sad cemo vidit koliko je Cacic posten!!! Hoce li se povuc iz politike ili ce ostat bahat..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?