POTRAGA ZA FRANOM

Lukač: Ne vodi se nikakva istraga!

kvesic
VL FOTO
11.11.2011.
u 14:29

Za Federalnu policiju u slučaju Frane Kvesića uopće se ne vodi istraga, nego samo provjera

Unatoč silnim naporima ronilaca, koje je angažirala obitelj nestaloga Frane Kvesića iz Širokog Brijega, ni peti dan potraga nije rezultirala pronalaskom. Jučer je ispuštena veća količina vode iz jezera za koje obitelj pretpostavlja da se u njemu nalazi tijelo nestaloga, međutim još ništa nije pronađeno. Za razliku od prekjučerašnjeg dana kada na mjestu potrage nije bilo niti jednog policajca, jučer su se angažirale snage MUP-a SB županije koje su pretraživale okolno područje. No, Federalni MUP, čije bi snage mogle biti od najviše pomoći, ponovno je zakazao.

Nema istrage

Naime, za njih se uopće ne vodi istraga u ovom slučaju jer, kako tvrde, nema prijavljenog kaznenog djela. “Ne vodi se nikakva istraga. Istraga se vodi na temelju naredbe tužitelja, a tužiteljstvo provodi istrage. Radi se o vršenju provjera u vezi s nestalom osobom. Mislim da tu sama obitelj i radna sredina mogu jako puno pomoći u svemu tome da se rasvijetli okolnosti njegova rada, kontakata u poslovnom smislu... Taj put u Banju Luku je do kraja neistražen, nejasan. Kamo je išao? S kim s trebao naći? Nedjelja je to, kazao je jučer Dragan Lukač, ravnatelj Federalne policije. Budući da obitelj sumnja da se nestali nalazi u jezeru, a MUP SBŽ-a nema svoje ronioce , te su kako tvrde zatražili pomoć od drugih MUP-ova i policijskih agencija upitali smo Lukača kada FUP može poslati svoje ronioce u akciju. “Nisu naši ronioci u funkciji da traže nekoga tko se utopio ili izvršio samoubojstvo. Namjena ronilaca u specijalnoj policiji nije te vrste. Mi možemo odraditi određene poslove u vezi s tim ako je to potrebno i ako je situacija takva da traži angažiranje specijalne policijske postrojbe. U ovom slučaju se ne radi o tome. Nema nikakvih ozbiljnih indicija koje potvrđuju osnovu sumnje da se tijelo te osobe može nalaziti u jezeru. To su sve neke pretpostavke ili jedna od mogućnosti što zaista i može biti. Druga stvar, koliko ja imam informaciju, tu je angažiran ronilački klub iz Banje Luke koji pretražuje jezero”, tvrdi Lukač.

Traže pomoć

Glasnogovornik policijskog ravnatelja SB županije Sefir Baručija tvrdi da su oni uputili zahtjev svim agencijama i ministarstvima za pomoć. Baručija ističe kako MUP SBŽ-a poduzima sve mjere i radnje s ciljem pronalaska nestaloga, ali da im treba pomoć. -Već je peti dan potrage, međutim ona se i dalje vrši privatno, odnosno na inicijativu obitelji. Kad će se intenzivnije uključiti policija? “Mi smo nedavno imali slučaj utopljenice koju se tražilo 39 dana.” Kad su u tom slučaju ronioci izišli na teren? “Sigurno nisu izišli na teren od 7 do 10 dana.” Zašto se u tom slučaju čeka toliko dugo? “Nema ronilaca.” A gdje su? “MUP SBŽ-a nema ronilačku ekipu.” Što radite u tom slučaju? “Upućujemo zahtjev onima koji imaju.” Je li u ovom slučaju upućen zahtjev Federalnom MUP-u? Jeste li tražili pomoć od FUP-a? “Ja sam vam rekao da poduzimamo sve mjere i radnje, a mi smo uputili zahtjev koji podrazumijeva sve mjere i radnje pronalaska.” Da ili ne? “Opet Vi isto, ne mogu Vam odgovoriti na ono što je operativno i što je u našim planovima i aktivnostima. Samo kažem da MUP poduzima sve mjere i radnje s ciljem pronalaska i one podrazumijevaju sljedeće: ono što je u planu navedeno i pomoć koja nam može biti pružena od drugih županija, Federalnog MUP-a i ostalih policijskih agencija i službi koje raspolažu određenim specijalnostima i stručnostima”. Zašto se šest sati čekalo na vještačenje automobila? “To nije do nas.” Nego do koga? “Obavijesti se tužitelj, mi samo upućujemo zahtjev. Ne možemo mi utjecati na to kad će oni izaći na teren. Normalno da je klauzula hitnosti, ali što da mi radimo.” Kakvi su daljnji koraci MUP-a SBŽ-a? “Budući da je pretpostavka da se osoba utopila, to je jedan od ciljeva u kojem ide istraga, odnosno pronalazak ove osobe. Mi nismo nigdje naveli da se utopio. Imamo veoma šture informacije s terena o njegovu zadnjem viđenju. Nitko ga nije vidio da je skočio u jezero. Pretražuje se i okolni teren.” Jučer (srijeda) sam bila tu, nitko od policije nije ga tražio? “Traženo je prekjučer, traženo je prvi dan.” Obitelj nestalog Kvesića i dalje je u nevjerici zbog ponašanja policije. “Čekamo policijske ronioce, ovdje su samo pripadnici privatnog ronilačkog kluba koje smo mi kao obitelj angažirali. Stojimo ovdje na mjestu gdje je pronađen auto već dva dana i ništa ne znamo, niti tko što poduzima. Razočaran sam radom institucija, radi se o nestalom čovjeku, a ne o nekakvoj životinji”, rekao je Tomislav Kvesić, brat nestaloga Frane Kvesića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije