TUŽBA

Litavci od federalne Vlade traže 300 milijuna maraka

Vlada
VL FOTO
24.11.2011.
u 10:08

Konzorcij “Ukio banko” investicijske grupe iz Litve tuži Vladu zbog kupovine Aluminija

Kako iz federalnog proračuna ne bi platili 300 milijuna maraka, što na temelju tužbe iz 2007. godine potražuje litavski konzorcij Ukio banko investicijske grupe (UBIG) koji smatra da su na nezakonit način isključeni iz postupka privatizacije mostarskoga Aluminija, Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici posvetit će ovom pitanju posebnu točku dnevnoga reda. Prema najavi, danas će se razmotriti informacija federalnog pravobranitelja o upravnom sporu protiv Vlade koji je podnio spomenuti litavski konzorcij te će se odučiti koje korake napraviti kako bi se tužba u kojoj se traži visoka novčana odšteta - pravno osporila.

Izvješće radne skupine

Zbog toga su predstavnici platformaške vlasti u FBiH formirali radnu skupinu koju čine po jedan predstavnik Ureda premijera FBiH, Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, Federalnog pravobraniteljstva i Agencije za privatizaciju u FBiH, koja treba sastaviti odgovor na spomenutu tužbu.

Iako je tada zaključeno da će radna skupina odgovor pripremiti u roku od nekoliko dana, trebalo im je šest mjeseci da se odgovor protiv litavskoga konzorcija nađe na dnevnom redu. Prvo ročište u ovom predmetu na sarajevskom sudu održano je 12. svibnja ove godine, a vladina radna skupina morala je naprasno biti formirana kako bi se izbjeglo plaćanje goleme financijske odštete. Oni su od Općinskog suda Sarajevo dobili zahtjev za očitovanje, ali ne i samu tužbu litavskoga konzorcija u kojoj se tvrdi da Federalno ministarstvo industrije, energetike i rudarstva te Agencija za privatizaciju FBiH nisu vrednovali njihovu ponudu kao najbolju te su za prvorangiranog ponuđača koji bi privatizirao Aluminij, izabrali konzorcij Glencore - Feal Dalekovodi. U tužbi se navodi kako “Vlada FBiH nije imala nikakvu ustavnu niti zakonsku ovlast da se sporazumijeva o prodaji, ili uvjetima prodaje kapitala Aluminija ili bilo kojeg društva, jer je to regulirano privatizacijskim zakonima i podzakonskim aktima”.

Litavci su bili u pravu

“U vrijeme pokretanja postupka išli smo na obeštećenje za koje iznos nikada nije bio preciziran, ali je vrijednost natječaja bila 300 milijuna maraka. To je bio opsežan projekt u koji su uložena značajna sredstva i sigurno je da je u vrijeme kada smo ga predali to bila uvjerljivo najbolja ponuda. Kojekakvim smicalicama ta najbolja ponuda prilikom rangiranja nije ušla ni u najuži krug, nego smo eliminirani prije završetka, bez prava na žalbu”, kazao je prije nekoliko mjeseci Branko Marić, bivši pravni zastupnik litavskoga konzorcija UBIG.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?