Pojašnjenje liječnika

Ovako pripremljena kava posebno šteti zdravlju srca

23.01.2025.
u 19:38

Kada je riječ o zdravlju srca, kardiolozi smatraju da je način na koji se priprema ovaj napitak jako važan

Kava je nezaobilazan dio jutarnje rutine mnogih osoba koje bez nje ne mogu funkcionirati, a iako se ovaj napitak smatra sigurnim za zdravlje, kardiolozi pojašnjavaju da jedan način pripreme kave posebno šteti zdravlju srca. Doktor Edo Paz pojašnjava da crna kava bez dodataka šećera može imati pozitivno djelovanje na zdravlje.

"Znamo da kava može povisiti krvni tlak i povećati krutost arterija, a oboje negativno utječe na srce. Umjereno konzumiranje kave može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola i drugih faktora za zdravlje srca", tvrdi on. Kada je riječ o zdravlju srca, kardiolozi smatraju da je način na koji se priprema ovaj napitak jako važan. Dr. Paz preporučuje umjereno konzumiranje kave ograničavajući unos na jednu šalicu dnevno. S njim se složio i dr. Sam Setsreh koji preporučuje umjereno konzumiranje crne kave. "Jedna do dvije šalice crne kave dnevno mogu poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava, smanjujući rizik od zatajenja srca i potičući funkciju krvnih žila zahvaljujući antioksidativnim svojstvima. Pretjerana konzumacija kofeina može povećati otkucaje srca i krvni tlak, posebno kod osjetljivih osoba", kazao je dr. Sestreh.

Također, liječnici pojašnjavaju da kave s mnogo šećera nisu dobre za zdravlje srca. "Zaslađen napitak poput kave s karamelom ili slatkih vrsta cappucina čine više štete nego koristi kada je riječ o zdravlju srca. Ovo piće sadrži stotine kalorija, velike količine šećera nezdrave masti što može poništiti potencijalne koristi kave za zdravlje srca", tvrdi dr. Sestreh. Svakodnevno konzumiranje kave s dodatnim šećerom može imati negativno djelovanje na zdravlje. "Dodatni šećer ima nisku nutritivnu vrijednost I može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Previše šećera može oštetiti krvne žile i povećati rizik od srčanih oboljenja. Također, može izazvati druge faktore rizika poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka", pojašnjava dr. Paz. Ako više volite zaslađenu kavu u odnosu na crnu, dr. Paz preporučuje pripremanje kave kod kuće umjesto kupovanja gotovih proizvoda ili kave iz kafića. Tako možete kontrolirati koliko šećera I drugih sastojaka dodajete. Umjesto šećera korisno je da u kavu dodate cimet koji je koristan za zdravlje srca. "Ako uživate u kavi, odlučite se za jednostavnije pripreme poput crne kave ili espresso i dodajte nezaslađeno biljno mlijeko", savjetuje dr. Setareh.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije