RECEPT DANA

Od pečene kaše do pizze: Imamo 8 jednostavnih recepata sa zobenim pahuljicama

zobena kaša
shutterstock
02.03.2025.
u 11:31
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Iako su najpoznatije kao doručak u nekoj od slatkih verzija, zobene pahuljice mogu se koristiti i u različitim slanim jelima

Zobene pahuljice su jedna od najzdravijih i najpraktičnijih namirnica koje možete i trebate uključiti u prehranu. Bogate su vlaknima, proteinima, vitaminima B skupine i mineralima poput željeza i magnezija. Osim što pomažu u regulaciji probave, doprinose duljem osjećaju sitosti i stabilizaciji razine šećera u krvi. Iako su najpoznatije kao doručak u slatkoj verziji, zobene pahuljice mogu se koristiti i u slanim jelima. Donosimo vam osam slatkih i slanih recepata koji će vam pomoći da ovu supernamirnicu uvrstite u svakodnevni jelovnik.

Pečena zobena kaša: Pomiješajte zobene pahuljice s mlijekom, jajima, medom i voćem, pecite 30 minuta na 180°C. Možete eksperimentirati s različitim dodacima poput badema, čokolade ili cimeta. Pečena kaša može se pripremiti unaprijed i jesti tijekom cijelog tjedna.

Zobeni keksići: Pomiješajte pahuljice s bananom, medom, maslacem od kikirikija i pecite 15 minuta. Možete ubaciti komadiće tamne čokolade ili sušene brusnice za dodatni okus. Ovi keksići su savršeni zdravi međuobrok ili desert.

Energetske pločice: Kombinirajte zobene pahuljice s orašastim plodovima, suhim voćem i medom, pa oblikujte pločice. Smjesu možete rashladiti u hladnjaku prije rezanja kako biste dobili kompaktniju teksturu. Ove pločice su odlične za ponijeti sa sobom i konzumirati ih u pokretu.

Zobene palačinke: Sameljite pahuljice i pomiješajte s jajima i mlijekom za hranjive palačinke. Možete dodati cimet ili vaniliju za bolji okus, a poslužiti ih s jogurtom i svježim voćem. Ove palačinke su odlična alternativa klasičnim palačinkama i bogate su vlaknima.

Zobeni popečci: Pomiješajte zobene pahuljice s jajima, ribanim sirom i povrćem te ispecite na tavi. Dodajte začine poput češnjaka u prahu ili peršina za bolji okus. Popečci su odlični uz jogurt ili umak od rajčice.

Zobena juha: Dodajte zobene pahuljice u povrtnu juhu za bogatiju teksturu. Pahuljice će zgusnuti juhu i dati joj kremastu strukturu. Ova juha je odličan način za povećanje unosa vlakana.

Pohana piletina u zobenim pahuljicama: Umjesto krušnih mrvica, prilikom pohanja mesa koristite zobene pahuljice za hrskavu koricu. Možete ih samljeti grubo ili sitnije za različite teksture. Ova verzija pohane piletine je zdravija od klasične te je bogata vlaknima.

Zobena pizza: Pomiješajte mljevene zobene pahuljice s jogurtom i jajima te ispecite podlogu za zdraviju pizzu. Premažite je umakom od rajčice, dodajte sir i omiljene nadjeve te kratko zapecite. Ova pizza je ukusna alternativa klasičnom tijestu i bogata vlaknima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije