nekoliko savjeta i trikova

Jaja su vam popucala? Evo kako smanjiti šansu da se to dogodi

jaja
12.04.2025.
u 15:30

Vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da jaja tijekom kuhanja popucaju. Osim što se bjelanjak izlije u vodu i jaje izgubi oblik, takva jaja ne možemo ukrasiti za Uskrs.

No, postoji jednostavan trik koji može spriječiti pucanje jaja i dodatno vam olakšati njihovo guljenje, čak i ako se radi o jako svježim domaćim jajima koje je inače teško guliti bez da se raspadnu.

Kako da jaja ne popucaju tijekom kuhanja?

Postoji c kako da jaja ne popucaju tijekom kuhanja. Prije svega, važno je da su jaja svježa. Kako biste bili sigurno da ste kupili svježa jaja, isprobajte trik s vodom koji će vam pomoći da jajima odredite starost, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Također, trebate paziti na temperaturu, ne smijete pretrpati lonac i bolje je uzeti smeđa jaja jer je bijela ljuska puno krhkija. Klikom na ovaj lik provjerite još savjeta kako da jaja ne popucaju. 

Osim ovih trikova, postoji još jedan koji će smanjiti šansu da jaja popucaju tijekom kuhanja.

Radi se o limunovom soku. Limunov sok je prirodna kiselina koja omekšava ljusku. Kada se doda u vodu dok se jaja kuhaju, limun pomaže učvrstiti bjelanjak unutar jaja i sprječava njegovo curenje ako ljuska slučajno i napukne. Osim toga, olakšava guljenje jaja nakon kuhanja jer smanjuje prianjanje membrane uz bjelanjak.

Kako koristiti limunov sok?

  1. Stavite jaja u lonac i prelijte ih hladnom vodom.
  2. Dodajte 2 do 3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka u vodu.
  3. Stavite lonac na vatru i kuhajte jaja kao i obično – ovisno o tome želite li meko ili tvrdo kuhana jaja.
  4. Nakon kuhanja, jaja kratko isperite u hladnoj vodi.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja