Domaći kukuruzni kruh i njegov miris jedna nam je od omiljenih uspomena na djetinjstvo i baku. Srećom, postoje bakine bilježnice, a u njima i odličan recept za najbolji kukuruzni kruh koji ćeš ikada probati. Priprema nije zahtjevna, a okus djetinjstva nenadmašan!
Za kukuruzni kruh nabavi vrhunsko domaće kukuruzno brašno. Domaći kukuruzni kruh radi se od fino mljevenog kukuruznog brašna (a ne od kukuruzne krupice od koje pripremamo neodoljivu kremastu palentu) kojeg možeš pronaći u gotovo svakom supermarketu. Ipak, najbolje je nabaviti domaće kukuruzno brašno iz mlina, tada će rezultat biti najbliži bakinom kukuruznom kruhu. Kruh pripremljen od isključivo kukuruznog brašna bio bi previše kompaktan i čvrst pa je potrebno pomiješati kukuruzno i pšenično brašno. Kukuruzni kruh pripremljen po ovom receptu je ukusan i odličan za sendviče ili kao prilog uz domaći gulaš. No ako želiš pripremiti pravu deliciju, savjetujemo ti da u kukuruzni kruh dodaš prženi kukuruz ili druge sjemenke po želji. Također se možeš poigrati s omjerom kukuruznog i pšeničnog brašna kako bi tekstura kruha bila čvršća ili mekša, piše Miss gastro.
SASTOJCI
kukuruzno brašno 250 g
glatko brašno 250 g
svježi kvasac 0,50 kom
prašak za pecivo 0,50 kom
šećer 1 žličica
mlijeko 200 ml
voda 200 ml
sol 3 žličice
suncokretovo ulje 1 žlica
kukuruzna krupica 2 žlice
POSTUPAK
Pomiješaj kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavi sa strane da se aktivira. U zdjeli pomiješaj kukuruzno i pšenično brašno te dodaj sol i prašak za pecivo. U smjesu suhih sastojaka dodaj aktivirani kvasac, vodu i žlicu ulja te zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke. Tijesto ostavi u toplom kutku doma, pokriveno krpom ili prozirnom folijom, da se diže oko pola sata. Kada se udvostručilo volumenom, tijesto premijesi i stavi u kalup za pečenje kruha. Ostavi da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji s pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini. Posipaj kruh kukuruznom krupicom i stavi peći na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta. Kruh nakon pečenja ostavi da se ohladi i tek ga onda reži na šnite te posluži s omiljenim namazom.