svjež i elegantan ambijent

Imamo ideju kako urediti uskrsni stol, a tu je i recept za tortu od pistacija i malina

Marija Laća, @marijalaca
19.04.2025.
u 15:06

Ove godine inspiraciju za uskrsni stol pronašli smo u suradnji studija Cvit Happens, akademske umjetnice i povjesničarke umjetnosti Suzane Božić i gastro blogera Mile Butorca. Njihova kreativna sinergija rezultirala je jedinstvenom stilizacijom stola koji spaja cvijeće, povrće i slastice, stvarajući svjež i elegantan ambijent. Zavirite u svaki kutak blagdanskog stola – od ručno oslikanih keksića, torte od malina i pistacija, do zelenih aranžmana koji povezuju prirodu i estetiku kroz objektiv Marije Laća.

Povrće kao središnji element dekoracije

Zaboravite klasične pisanice i figurice – glavni aduti za uskrsni stol su kupus, brokula, poriluk i cvjetača. Dekorirao ga je Cvit Happens, a iza kreativne vizije stoji Antun Bauer, poznat po svojim razigranim, ali profinjenim cvjetnim kompozicijama. Cvijeće, povrće i vintage posuđe spojeni su u styling koji je istovremeno fotogeničan i prikladan za stvarni uskrsni ručak. Kupus i brokula nikad nisu izgledali tako chic, piše after5.hr.

Foto: Marija Laća, @marijalaca

Keksići kao umjetnička djela

Suzana Božić svoju je umjetničku strast pretočila u izradu ručno oslikanih keksića. Njeni keksići u obliku guskica, cvijeća i nježnih listića, oslikani s nevjerojatnom preciznošću i osjećajem za detalje, krasili su stol na etažeru, dodatno naglašavajući proljetni ugođaj i donoseći dašak umjetnosti na blagdanski stol. Osim kao desert, mogu poslužiti kao poklon za svakog gosta blagdanskog druženja.

Torta kao točka na “i” uskršnjeg stola

Recept za tortu od pistacija i malina osmislio je Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile, čiji su recepti i fotografije prepoznatljivi po spoju tradicije i suvremenih trendova. Njegova torta, nježno zelene boje, savršeno se uklopila u zeleni koncept dekoracije, vizualno povezujući sve elemente stola. Slojevi biskvita, svilenkaste kreme i vibrantnog voćnog inserta ne samo da izgledaju impresivno, već su i prava eksplozija okusa. Poslužena na jednostavnom keramičkom tanjuru, ova torta djeluje kao produžetak stola – točka na “i” cijelog stylinga koji je spojio estetiku, okus i sezonsku svježinu u jednu priču.

Recept za tortu od pistacija i malina 

Profinjena torta s bogatom kremom od pistacije, mirisnim malinama s tonkom i mekanim biskvitom natopljenim rumom – elegantna, uravnotežena i punog karaktera.

Foto: Marija Laća, @marijalaca

Sastojci za biskvit od pistacija

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 80 g glatkog brašna
  • 80 g mljevenih pistacija
  • 3 žlice ulja
  • prstohvat soli
  • 3-4 žlice tamnog ruma (za premazivanje)

Sastojci za insert od maline s tonkom

  • 300 g malina (svježih ili zamrznutih)
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica jednog bio limuna
  • 1 naribana tonka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 5 g želatine (2,5 listića ili 2/3 vrećice mljevene)

Sastojci za kremu od pistacija

  • 500 g krem sira (Philadelphia ili mascarpone)
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 200 g paste od pistacija
  • jedna žličica ekstrakta vanilije (po želji)
  • 6 g želatine (tri listića ili jedna vrećica mljevene)
  • po potrebi: šećer u prahu ili med, prema ukusu

Priprema

Insert od maline: Zakuhajte maline sa šećerom, vanilin šećerom, limunovim sokom, koricom i naribanom tonkom. Kuhajte 7–10 minuta. Usitnite štapnim mikserom i po želji procijedite. Umiješajte otopljenu želatinu i ulijte u manji kalup (ø 18 cm) obložen folijom. Zamrznite do stvrdnjavanja.

Biskvit: Izradite jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte sol, a zatim ručno umiješajte brašno i mljevene pistacije. Na kraju dodajte ulje. Izlijte u kalup (ø 24 cm) i pecite 18 minuta na 170 °C. Ohladite i premažite rumom.

Krema od pistacija: Namočite želatinu u hladnu vodu. Izradite krem sir s pastom od pistacija i vanilijom. Po potrebi dodajte šećer u prahu ili med. Umutite vrhnje u čvrsti šlag i pažljivo umiješajte. Otopite želatinu, pomiješajte s dijelom kreme i sjedinite s ostatkom.

Slaganje: Na dno kalupa stavite biskvit. Ulijte polovicu kreme, položite zamrznuti insert od maline, prelijte ostatkom kreme i poravnajte. Hladite minimalno 6 sati, idealno preko noći.

Dekoracija: Pažljivo izvadite tortu iz kalupa i ukrasite svježim malinama, sjeckanim pistacijama i bijelom čokoladom, po želji.

Neka ovogodišnji Uskrs bude spoj tradicije, estetike i okusa koji se pamti. Uz malo mašte i pravu inspiraciju, uskrsni stol može postati najljepša kulisa proljetnog slavlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije