Palenta je namirnica koju možeš naći na svakom koraku, a često ju podcjenjujemo i ne vidimo dalje od žganaca, iako su žganci fini. Za ove prutiće ti ne treba puno sastojaka, jednostavni su za izradu, a fini i hrskavi. Uvijek se možeš dodatno zaigrati i dodati neki svoj poseban začin.
Hrskava palenta je genijalan prilog s grilla koji će svi obožavati
Bitno je samo da palentu skuhaš i ostaviš ju nekoliko sati kako bi se stvrdnula, nakon toga palentu narežeš na oblik koji želiš, možeš napraviti i popečke ili pak zvjezdice. Nakon toga palentu peci na grillu, grill tavi ili pak gurni u pećnicu kako bi postala hrskava, piše miss gastro.
Uz malo truda imaš savršeni prilog koji će obožavati svi, a vjeruj mi grickanje ovih hrskavaca izaziva ovisnost kojoj se rado vraćaš.
SASTOJCI
- povrtni temeljac 500 ml
- mlijeko 125 ml
- kukuruzna krupica 250 ml
- sol 1 žličica
- svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
- origano 1 žličica
- češnjak u prahu 0,50 žličica
- maslinovo ulje 4 žlica
POSTUPAK
- Zagrij povrtni temeljac i mlijeko. Dodaj palentu i začine. Kuhaj dok palenta ne postane gusta
- Pripremi kalup i obloži ga masnim papirom. Izlij palentu u pripremljeni kalup i pusti ju da se stvrdne i ohladi kroz nekoliko sati.
- Nareži palentu na željene oblike. Premaži ju maslinovim uljem.
- Kratko zapeci na roštilju ili na grill tavici. Možeš komade palente peći i u pećnici - desetak minuta na 220 stupnjeva.
- Posluži uz umak po želji i kratko grilani mladi luk. Uživaj u roštilju i lijepo se zabavi!