Sadrži visok sadržaj proteina

Evo koje je meso zdravije juneće ili svinjsko

Robert Anic/PIXSELL
17.02.2025.
u 16:41

Istraživanja pokazuju da obje vrste mesa imaju svoje nutritivne prednosti, ali ključ leži u odabiru pravih komada i načinu pripreme

Na trpezama širom svijeta, svinjetina i junetina zauzimaju posebno mjesto – ne samo zbog bogatog okusa već i zbog visokog sadržaja proteina koji pružaju energiju i sitost. Ali koja je bolja opcija za zdravu ishranu? Istraživanja pokazuju da obje vrste mesa imaju svoje nutritivne prednosti, ali ključ leži u odabiru pravih komada i načinu pripreme.

I svinjetina i junetina spadaju u kategoriju crvenih mesa, što znači da su bogati izvor hem željeza, vrste željeza koje tijelo najbolje apsorbira. Također sadrže obilje vitamina B12, ključnog za zdravlje krvnih i nervnih ćelija, kao i proteine koji podržavaju rast i obnovu tkiva. Svinjetina je nešto manje masna od junetine i prirodno sadrži više vitamina B1 (tiamina), koji igra ključnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata i proizvodnji energije. Junetina, s druge strane, prednjači u sadržaju željeza i vitamina B12, što je naročito korisno za žene koje imaju menstruaciju i sportiste, jer doprinosi prijenosu kisika kroz tijelo.

Koje komade mesa birati?
Kada je u pitanju zdravlje, izbor odgovarajućeg komada mesa pravi veliku razliku.
Najbolji izbor svinjetine:
Svinjski file 
Ovaj dio svinjetine smatra se jednim od najnemasnijih izvora proteina, usporedivim s pilećim bijelim mesom. U porciji od 85 grama pečenog svinjskog filea nalazi se oko 122 kalorije, 22 grama proteina i samo 3 grama masti.
Svinjske krmenadle 
Preporučuje se da budu bez masnoće ili da se masni dio ukloni prije pripreme. Izbjegavajte prerađene proizvode poput slanine i šunke, koji često sadrže visok nivo soli i konzervanse (nitrati i nitriti), za koje istraživanja povezuju s povećanim rizikom od raka.

Najbolji izbor junetine:
But i file su najnemasniji komadi junetine. Ako kupujete mljevenu junetinu, potrudite se da mješavina ima bar 85% posto nemasnog d‌jela, a po mogućnosti i 90 posto ili više.
Bez obzira na to koje meso odaberete, način pripreme ima presudan utjecaj na nutritivnu vrijednost. Preporučuju se pečenje, grilanje, prženje na zraku (Air Fryer) kao i kuhanje s minimalnom količinom ulja.
Prženje u dubokom ulju i pohanje povećavaju unos zasićenih masti i kalorija, čime se poništavaju potencijalne zdravstvene koristi mesa, prenosi Lepa i Srećna.

Koliko mesa dnevno je dovoljno?
Nutricionisti preporučuju porciju od oko 85 do 113 grama mesa, što je otprilike veličina dlana ili špila karata. Ukupna tjedna konzumacija crvenog mesa ne bi trebalo da prelazi 230 grama. – Umjerena konzumacija, uz kombiniranje s povrćem bogatim vlaknima i integralnim žitaricama, može biti izvor zdrave ishrane – savjetuje nutricionistkinja Patricia Bannan. Ukratko, ako vam je fokus na podizanju nivoa željeza u krvi, odlučite se za junetinu, a ako se brinete za vitku liniju, svinjski file je prirodno nemasnije meso, što ga čini boljim izborom za one koji žele da smanje unos kalorija. Svinjetina je često povoljnija i jednostavnija za pripremu. Naravno, ne morate da birati između svinjetine i junetine – obje vrste mesa mogu biti dio zdrave ishrane, pod uvjetom da se konzumiraju u umjerenim količinama i pravilno pripremaju. Ključ za dugoročno zdravlje leži u raznovrsnosti: pored crvenog mesa, uključite ribu, piletinu i biljne izvore proteina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata