traje i 3 mjeseca

Božićni kolač koji možete napraviti odmah. Što duže stoji to je bolji i aromatičniji

30.11.2025.
u 11:46

Već sada možete pripremiti kolač koji traje i 3 mjeseca, a što duže stoji to je sve bolji. Donosimo recept.

Božićni kolačići sa brusnicom i narančom:

Tijesto:

  • 60 g brusnice 
  • 120 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 300 g glatkog brašna
  • 250 g ohlađenog maslaca narezanog na kockice
  • 1 čajna žlice arome badema
  • Naribana korica veće naranče
  • Cijeđeni sok naranče 2-3 velike žlice

Najprije usitniti u blenderu brusnicu i polovinu kristal šećera, brusnica na ovaj način otpušta svoje arome i ulja…

Zatim hladan maslac, preostali šećer i vanilin šećer izradite prstima u mrvičastu masu kao za prhka tijesta.

Dodajte brusnicu i šećer, aromu badema, narančinu koricu i sok. Povežite tijesto u homogenu masu. Oblikujte u “kobasicu” promjera 1,5 - 2 cm - zamotajte u celofan i ostavite u frižider 2 -72 sata. Ovaj kolač je izvrstan ako nemate vremena!

Hladno tijesto izvadite - režite krugove cca 6-7 mm. debljine - svaki kolačić uvaljajte još jednom u šećer- složite na lim obložen pek papirom, razmaknite dovoljno jer se tijekom pečenja rašire… pecite kratko u pećnici zagrijanoj na 160* - bez ventilatora 7-10 min. Da ostanu svijetli i mekani iznutra. Ohladite potpuno, po želji umočite u bijelu ili crnu čokoladu, prošarajte, pospite pistacijem, jestivim ružinim laticama, zlatnim prahom ili ostavite rustikalne.

Jako su aromatični, tope se u ustima i miriše cijela kuća na njih! Što duže stoje to su ljepši. Mogu se zamrznuti i čuvati u zamrzivaču i do 3 mj, piše Stolac.co.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja