izvješće un-a

Libijska nova vlast u zatočeništvu drži oko 7000 ljudi

bani Valid, libija (1)
AFP/PIXSELL
29.11.2011.
u 09:22

Velik dio zatvorenika su Afrikanci iz subsaharskih predjela osumnjičeni da su bili Gadafijevi plaćenici

Donedavni libijski pobunjenici, a sada pripadnici službene vlasti u zatočeništvu drže oko 7000 ljudi, izvijestili su Ujedinjeni narodi. Zatočenici nemaju pristup pravnim procesima jer sudovi i policija još uvijek ne funkcioniraju, a nekolicina njih, smatraju u U-u, je i mučena.

Velik dio zatvorenika su Afrikanci iz subsaharskih predjela, javlja BBC, osumnjičeni da su kao plaćenici radili za Gadafija. UN je naglasio kako je nova libijska vlada pozitivno reagirala na pritisak što skorijeg rješavanja tog problema.

U izvještaju koji je podnio sam glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, stoji kako je oko 7000 zatvorenika zatočeno u libijskim zatvorima i svojevrsnim pritvorima pod nadzorom revolucionarnih postrojbi.

- Dok Nacionalno prijelazno vijeće poduzima neke korake kako bi odgovornost za zatvorenike od vojnih postrojbi preuzele državne vlasti potrebno je učiniti puno toga kako bi se regulirao pritvor, spriječilo zlostavljanje i na slobodu pustilo one čiji pritvor ne bi trebao biti produžavan – piše u izvješću.

Ban Ki-moon naglasio je kako vjeruje da su vođe nove Libije zaista spremne obvezati se na izgradnju društva utemeljenog na poštivanju ljudskih prava.

- Postizanje toga zahtjeva što skorije djelovanje bez obzira na okolnosti kako bi se zaustavilo proizvoljno pritvaranje i spriječilo eventualnu zloporabu i diskriminaciju stanovnika Trećeg svijeta ili bilo koje grupacije libijskih građana – dodao je Ki-moon.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije