Tražena roba

Lažnu RH putovnicu imao i kralj srpskog financijskog inžernjeringa

\'gazda-jezda01_nnn_crn_15021\'
16.02.2011.
u 12:00

Pa kada se već koristio mojim dokumentima, mogao mi je barem poslati koji milijunček, rekao je "pravi" Ivan Jović

Da su hrvatski dokumenti najtraženija roba među kriminalcima svih vrsta diljem regije, pa i šire, pokazuje još jedan svježi primjer iz Srbije. Ondje, naime, danas pred istražnim sucem treba biti ispitan Jezdimir Vasiljević, poznatiji kao gazda Jezda, jedna od "zvijezda" srbijanskog financijskog inženjeringa iz sredine 90-ih, jer su kod njega prilikom uhićenja u Nizozemskoj 2009. nađene hrvatska putovnica i vozačka dozvola.

Originalni hrvatski dokumenti nađeni kod Vasiljevića glasili su na ime Ivana Jovića (71), s prijavljenom adresom u Zagrebu, a izdala ih je PU zagrebačka 2001. godine.

Slanje milijunčeka

– Kažete, terete ga za financijski inženjering? Pa kada se već koristio mojim dokumentima, mogao mi je barem poslati koji milijunček, pa da imam neke koristi od svega toga – kroz smijeh je jučer kazao Jović, inače inženjer strojarstva koji se bavi zaštitom na radu, doznavši tko se sve ovo vrijeme koristio njegovim, u Hrvatskoj nevrijedećim dokumentima.

Naime, kako je objasnio, njemu je u listopadu 2002. u večernjim satima u središtu Zagreba ukradeno vozilo. U njemu su, uz neke druge stvari, bile i njegova putovnica i vozačka dozvola.

– Taj sam dan došao iz Rijeke s puta i otišao sam do grada da se nađem s nekim prijateljima. Nakon izlaska iz kluba u kojem smo bili, nije bilo ni mog vozila ni dokumenata. Sve sam uredno prijavio policiji. Poslije sam normalno izvadio druge dokumente, a svih ovih godina nisam imao pojma da se netko služi mojim dokumentima i mojim identitetom. Srećom, nisam imao problema prilikom prelaska granice, što mi je prilično bitno jer zbog posla mnogo putujem – objašnjava Jović.

Njegovu priču potvrđuju i u PUZ-u. Kažu da je krađa vozila prijavljena, da su nakon toga ukradene putovnica i vozačka dozvola poništene, dok je Jović izvadio nove dokumente. No, kako su stari dokumenti dospjeli do Vasiljevića pitanje je na koje možda on odgovori na današnjem istražnom ročištu, budući da ga se, uza sve probleme sa zakonom koje ima, sada sumnjiči i za krivotvorenje isprava.

Blizak Miloševiću

Vasiljeviću, naime, osim spomenute istrage, u Srbiji danas počinje i suđenje u kojem se tereti da je pronevjerio 29 milijuna eura te da je štediše svoje propale štedionice Jugoskandik oštetio za oko 190 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka. Piramidalnom štednjom, vrlo unosnim "poslom", kako će se pokazati, Vasiljević se počeo baviti 1992., a iste je godine bio i neuspjeli predsjednički kandidat u Srbiji. Bio je na glasu kao osoba bliska Slobodanu Miloševiću, nekadašnjoj alfi i omegi susjedne države, koja je život skončala u ćeliji haaškog pritvora, kamo je dospio zbog optužbi za ratni zločin.

Vasiljević je štedionicu zatvorio 1993., nakon čega je pred bijesom štediša pobjegao iz zemlje. Uhićen je na beogradskom aerodromu 2001., neko je vrijeme bio u pritvoru, a pušten je da se brani sa slobode, nakon što je kao jamstvo ponudio kuću svog prijatelja u elitnom beogradskom naselju Dedinju. Kada mu je 2004. počelo suđenje, Vasiljević nije došao ni na jedno ročište, nakon čega je Srbija za njim 2006. raspisala međunarodnu tjeralicu. Po toj je tjeralici uhićen 2009. u Nizozemskoj, a lani je izručen Srbiji.

Dok se skrivao od srbijanskih vlasti i pravosuđa, prema svemu sudeći, koristio se hrvatskim dokumentima, s kojima je očito znatno lakše i jednostavnije prelazio granice. E sad, kako je moguće da ni jedna služba koja je za to zadužena ne primijeti da netko putuje koristeći se dokumentima koji su u Hrvatskoj proglašeni nevrijedećima, pitanje je na koje vjerojatno nikada nećemo dobiti odgovor.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

BO
Bogodol
10:53 21.02.2011.

glupog li pitanja kako su se hrvatski dokumenti našli kod legije i ostalih, svatko se sijeća tzv \"mirne reintegracije\" kada je američki general Klajn omogućio da pobunjeni srbi uzmu preko 100 000 putovnica i ostalih dokumenata. To znaju svi odd Mesića do Josipovića i kad im treba uz pomoć dijela lešinarskih novinara optužuju hercegovce i konzulat u Mostaru da su preko njih izdani hrvatski dokumenti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije