sa čačićem i špremom

Lagumdžija u Zagrebu: Hrvatska je neka vrsta lokomotive za BiH

lagumdžija, šprem, čačić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
04.04.2012.
u 15:30

Zlatko Lagumdžija susreo se u Zagrebu s Borisom Špremom i Radimirom Čačićem.

Predsjednik Sabora Boris Šprem sastao se danas sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom u sklopu njegova službenog posjeta Hrvatskoj. S Lagumdžijom se sastao i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

I Hrvatska i BiH za novu suradnju

U kratkom priopćenju iz Vlade istaknuto je samo da su Čačić i Lagumdžija razgovarali o gospodarskim odnosima između dviju zemalja "u širokom spektru područja, od poljoprivrede do energetike, s posebnim naglaskom na potrebu njihova intenziviranja."

– S obzirom na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, pružaju nam se nove mogućnosti za suradnju, za što postoji dobra volja s obje strane – zaključila su obojica.

– Hrvatska je strateški partner i neka vrsta lokomotive za Bosnu i Hercegovinu. Za nas je izuzetno važno da ste uspješno ispunili sve uvjete za članstvo u Europskoj uniji – kazao je Zlatko Lagumdžija u razgovoru s predsjednikom Sabora, navodi se u priopćenju iz Sabora. Lagumdžija je dodao kako BiH ne želi da zbog ulaska Hrvatske u EU dođe do udaljavanja u bilateralnim odnosima. 

 – Zato godinu pred sobom trebamo dobro iskoristiti. Imamo puno otvorenih pitanja koja su dugo na agendi. Vrijeme je da se okrenemo suradnji koja će stvoriti pozitivnu energiju – smatra Lagumdžija ističući da je svjestan težine problema, ali da je, kako kaže, optimist. Vjeruje kako na obje strane postoji volja da se riješe otvorena pitanja.

Šprem: Želim da Hrvatska riješi otvorena pitanja s BiH

Predsjednik Sabora Šprem izrazio je podršku očuvanju stabilnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine kao i nastavku reformi u toj zemlji.

– Želimo uspješan nastavak euroatlantskih integracija. U tom smislu Hrvatska pruža te želi i dalje pružati podršku u prenošenju stečenih znanja i iskustava u pristupnom procesu – kazao je Šprem. Istaknuo je važnost provedbe opsežne reforme izbornog zakonodavstva u BiH kojom bi se poboljšala prava Hrvata, ali je i naglasio interes Hrvatske da Hrvati svoj položaj u BiH afirmiraju kroz europske vrijednosti.

– U tom smislu predlažem osnivanje centra za euroatlantske integracije u Mostaru koji bi se usredotočio na edukaciju i prijenos znanja i iskustava iz euroatlantskih procesa, informiranje građana o Europskoj uniji i NATO-u te na pitanja izgradnje državnih institucija – rekao je. Izrazio je želju Hrvatske da riješi otvorena pitanja s BiH i podržao intenziviranje parlamentarne suradnje "imajući u vidu značaj najviših zakonodavnih i predstavničkih tijela u razvoju demokratskih procesa u društvu".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 5

DU
Deleted user
18:19 04.04.2012.

HR lokomotiva za BiH, a BiH uteg oko vrata za HR. Nego braci Hrvatima dati treci entitet i odvojiti se od BiH. A sarajevski pasaluk neka se okaci o tursku lokomotivu.

JU
Jurica1050
19:08 04.04.2012.

Boban je velikodusno poklonio Radovanu prostor na kojem nitko od njegovih nikad zivio nije . Tom HDZ sramotom ni danas se nitko ne zeli pozabaviti jer vase bratsvo sa Srbima se uvijek prelama preko ledja posavskih i drugih BiH Hrvata. No vi uporno bjezite od stvarnosti. Vase je obitavanje u Federaciji htjeli vi to prihvatiti ili ne . Zato ovim vasim stalnim trzavicama uperenim protiv Muslimana vi radite samo u interesu Srba a na svoju osobnu stetu. Vjerojatno nadajuci se da ce vam Srbi uzvratiti za sva dobra djela koje je Hercegovina ucinila prema njima. No oni takvu obavezu nemaju . Dok ste njihovi poslusnici dotle vas oni ohrabruju a kad to prestanete biti odbacit ce vas kao istrosen otirac za noge .

JU
Jurica1050
19:09 04.04.2012.

Za \"cienfuegos\" : Vidim da je \"naporan\" rad i naukovanje Rajka Vasica i na tebe ostavilo golemog traga . Ta vasa omiljena terminologija koja se upraznjava na Poskoku i ostalim hercegovackih medijima je kopiranje paljanske ideologije jos iz 90-tih. Sad ako vi niste odmakli dalje od tog onda je to vas problem. Treci entitet na tri hercegovacke opcine no sto sa ostalim Hrvatima u BiH ? Oni vjerojatno mogu prema vama \"put pod noge \" samo da bi vi ostvarili svoje \"povjesne\" ciljeve. Prema vama slucaj Hrvata iz Posavine je rijesen ( prema meni dogovoren ) jos 92. Nastavak u komentaru ispod .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?