INVESTICIJE

Kuvajćani u BiH spremni uložiti 400 milijuna maraka

oseonik
03.03.2013.
u 10:29

Na atraktivnoj lokaciji Kuvajćani namjeravaju izgraditi više od 160 objekata različite namjene. Naselje pod nazivom Sarajevo Resort sadržavat će zatvorene i otvorene bazene, zatvorena i otvorena sportska igrališt...

Prema informacijama nekih agencija za nekretnine, veliki interes za kupnju nekretnina u BiH sve više pokazuju stranci, a među njima prednjače državljani Saudijske Arabije i Rusije, koji pored stanova i kuća kupuju zemljišta i placeve. Kupnja zemljišta i velikih placeva najviše zanima Arape i Ruse. I dok se Rusi najčešće odlučuju za kupovinu zemljišta u Republici Srpskoj, Arapi su zainteresirani najviše za Sarajevo i njegovu okolinu. Malo je poznato u javnosti da će Kuvajćani uskoro početi graditi mega stambeno-rezidencijalno naselje na lokaciji Osenik kod Tarčina. Ovo selo u koje se skreće s magistralne ceste Mostar - Sarajevo, bilo je poznato samo po uzgoju šampinjona u obližnjem tunelu stare uskotračne željezničke pruge.

Milijuni za infrastrukturu 

Podsjećanja radi, vijećnici OV Hadžići još u prošloj godini su jednoglasno usvojili urbanistički plan Osenik, koji na lokaciji Osenik - Tarčin podrazumijeva izgradnju ogromnog stambeno-rezidencijalnog naselja i objekata zajedničkog sadržaja za cjelokupno naselje. U tu svrhu je kuvajtski investitor, odnosno tvrtka “Bosnia for Investment and Development d.o.o. Sarajevo”, kupila skoro 160 tisuća četvornih metara zemljišta. Na ovoj atraktivnoj lokaciji Kuvajćani namjeravaju izgraditi više od 160 objekata različite namjene. Naselje pod nazivom “Sarajevo Resort” sadržavat će zatvorene i otvorene bazene, zatvorena i otvorena sportska igrališta, umjetna jezera, supermarket te hotel. Voda je bila izričita želja investitora. Iako je pothvat veoma zahtjevan i nimalo bezazlen, jer je jezero teško na vrh brda napraviti umjetnim putem, na tom čimbeniku “prirode“ se inzistiralo. Razumljivo, to je možda i najveća atrakcija ovog naselja i možda najveći izazov kompletnog projekta. Dubina jezera je oko 1 metar zbog sigurnosti djece koja se igraju u blizini. Sama voda bi se dovodila s okolnih izvora i potoka kojih ima nekoliko u podnožju brda. Voda bi kružila, bila filtrirana, a crpkama bi se vraćala nazad do jezera. Dno bi se pripremilo, i napravilo vodonepropusnim. Naselje je kapaciteta za 1125 stanovnika. Prema prošlogodišnjim procjenama administracije u općini Hadžići, samo izgradnja osnovne infrastrukture, ceste, kanalizacije te dovođenje vode i struje, koštat će investitore oko 10 milijuna KM, a na taj način bit će riješeno pitanje infrastrukture i za ostale stanovnike Osenika, prenijeli su mediji u BiH.

Ministarstvo i planovi

Iako iz Zavoda za izgradnju sarajevske županije tvrde da su o ovoj investiciji doznali iz medija, prema nekim informacijama s kuvajtskom investicijom upoznato je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali još uvijek nisu poduzeti konkretniji koraci prema realizaciji. Ukupna izgradnja Sarajevo Resorta koštala bi 400 milijuna KM. Kuvajćani su se za ovaj projekt odlučili želeći u Osenik dovesti odabranu klijentelu iz Kuvajta i Saudijske Arabije tijekom tri najtoplija mjeseca, budući da su ljeta u tim zemljama s izrazito visokim temperaturama i mnogi stanovnici i kompletne obitelji napuštaju zemlju. Osenik je odabran zbog blizine olimpijskih planina Igmana i Bjelašnice, ali i zato što će odatle odabrana klijentela lako moći odlaziti u posjet Mostaru, Počitelju, Dubrovniku. Hotel i drugi sadržaji su također predviđeni i za druge turiste iz arapskih zemalja koji sve više dolaze u BiH. Nakon što je usvojen parcelarni plan, u tijeku je provedba preostale neophodne procedure prije početka radova na ovoj lokaciji.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
16:33 03.03.2013.

super bit ce love

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?